Hlavní obsah

Pellegrini skončil jako poslanec i jako předseda parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nově zvolený prezident Slovenské republiky Peter Pellegrini v pondělí oznámil, že podle ústavy mu 6. dubna 2024 zanikl poslanecký mandát a tím skončil také v čele parlamentu. Do zvolení nového předsedy povede zákonodárný sbor Peter Žiga. Pellegriniho inaugurace do prezidentského úřadu bude 15. června 2024.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Peter Pellegrini

Článek

Pellegrini se omluvil, že si neuvědomil hned v neděli všechna ustanovení ústavy. „Dnes velmi jasně říkám, že ústava Slovenské republiky říká, že pokud za prezidenta bude zvolen poslanec Národní rady Slovenské republiky, od dne zvolení přestane vykonávat svoji dosavadní funkci,“ řekl Pellegrini ve svém prohlášení. Pellegrini nadále zůstává v čele strany Hlas-sociální demokracie, ale přislíbil, že do 15. června bude mít strana nového předsedu.

Nově zvolený prezident upozornil, že ve slovenských podmínkách od zvolení do složení slibu prezidenta uplyne víc než dva měsíce. „Prezident musí jít v dodržování ústavy příkladem,“ řekl Pellegrini. „Pro tento případ jsem výkonem pravomoci předsedy Národní rady ještě před volbami pověřil jednoho z místopředsedů parlamentu Petra Žigu (Hlas-sociální demokracie). Ten povede parlament až do zvolení nového předsedy,“ dodal Pellegrini.

Proč vyhrál Pellegrini? Hlavně vyburcoval voliče, píší na Slovensku

Volby

Pellegrini opětovně poděkoval všem obyvatelům Slovenské republiky, kteří se zúčastnili prezidentských voleb. „Ukázali tak, že jim na osudu jejich vlasti opravdu záleží. Mimořádně mě těší vysoká volební účast, která je druhá nejvyšší v historii přímé volby prezidenta, a tato účast dala příští hlavě státu o to silnější a pevnější mandát,“ konstatoval Pellegrini.

Nově zvolený prezident zdůraznil, že ve funkci bude obhajovat hodnoty klidu, míru a důstojného a dobrého života lidí. „Aby se tyto hodnoty v co největší míře protavily do života všech lidí na Slovensku bez ohledu na to, koho v sobotu v prezidentských volbách volili,“ dodal.

Fico dva dny po volbách oznámil zvyšování některých daní a masivní propouštění

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám