Hlavní obsah

Další střet s medvědem na Slovensku. Muž se zachránil skokem na hřbitov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po městě Svit na severu Slovenska se v pondělí i v úterý za bílého dne pohybovali medvědi. Jeden z obyvatelů města potkal šelmu u městského hřbitova, ale naštěstí se mu podařilo přeskočit plot a neutrpěl žádná zranění.

Foto: Liptov112 / Facebook

Medvěd v Liptovském Mikuláši

Článek

Jak informovalo vedení města Svit na sociální síti, v čase kolem čtvrté hodiny odpoledne byl občany nahlášen pohyb medvěda hnědého na cyklistickém chodníku na křižovatce ulic Hviezdoslavova a Štefánikova.

K setkání s medvědem došlo i později, a to za dramatičtějších okolností. „Ve 20.15 došlo v lokalitě při městském hřbitově ke střetu občana s medvědem. Dotyčné osobě se podařilo přelézt plot hřbitova a z tohoto důvodu nedošlo k přímému kontaktu a zranění osoby,“ uvedlo vedení města.

V úterý kolem šesté hodiny ranní byl ve Svitu na Jilemnického ulici v lokalitě Zenit nahlášen pohyb medvědice. „Byla zde viděna medvědice se dvěma mláďaty,“ konstatovalo vedení města, které vzápětí svolalo krizový štáb. Zda šlo o stejné zvíře jako den předtím, radnice neuvedla.

Město požádalo o součinnost policii i zásahový tým pro medvěda hnědého. „V předmětné lokalitě vykonávají policisté zvýšenou hlídkovou činnost. Město Svit požádalo Okresní úřad Poprad, odbor životního prostředí, o výjimku pro eliminaci medvěda hnědého,“ dodalo vedení města.

Útoky medvěda

Tuto neděli došlo u obce Povina v okrese Kysucké Nové Mesto na severozápadě země k útoku medvěda na muže, který utrpěl zranění na obou nohou a na boku. V neděli 14. dubna došlo k útoku medvěda na lidi v pohoří Poľana u města Detva. Dva muži utrpěli zranění tváře, horních a dolních končetin.

Před časem napadla medvědice dva zaměstnance Státní ochrany přírody v lesích nad Kyslinkami v chráněné oblasti Poľana. V polovině března zaútočil medvěd za bílého dne na obyvatele města Liptovský Mikuláš a zranil pět lidí. Dva dny předtím pronásledoval medvěd v Demänovské dolině v Nízkých Tatrách pár z Běloruska. Při úprku před šelmou tehdy zemřela 31letá žena, která spadla do rokliny a smrtelně se zranila.

Populace medvěda hnědého na Slovensku se podle Státní ochrany přírody odhaduje na téměř 1300 jedinců. Parlament projedná návrh zákona, který umožní odstřel medvěda při ohrožení života, zdraví, ale i majetku nebo hospodářských zájmů.

Medvěd útočil v ulicích Liptovského Mikuláše. Lidé sdílejí záběry

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám