Hlavní obsah

Další incident nad Baltem. Suchoj zkřížil cestu dvěma americkým bombardérům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský bojový letoun Suchoj Su-35 se v pondělí nad Baltským mořem přiblížil ke dvěma americkým jaderným bombardérům B-52 Stratofortress. Uvedlo to v úterý ruské ministerstvo obrany a ukázalo záběry jednoho z amerických bombardérů, který měl stroj vyprovodit z blízkosti ruského vzdušného prostoru. Američané se zatím k incidentu nevyjádřili.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-35

Článek

„20. března radarová stanoviště Západního vojenského okruhu zachytila dva vzdušné cíle přibližující se k ruské státní hranici,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany s tím, že bombardéry byly později identifikovány jako americké strategické bombardéry schopné nést jaderné hlavice.

Dvojice letounů podle Rusů letěla směrem do ruského vzdušného prostoru, po přiblížení ruského záchytného stroje ale změnila směr. Následně se na základnu vrátil i suchoj. S odkazem na informace ruského ministerstva obrany to napsal britský server The Daily Mail.

Informace o incidentu nad Baltským mořem přichází souběžně se zprávou, že dva ruské strategické bombardéry provedly v úterý přelet nad mezinárodními vodami Japonského moře. Stalo se tak v době návštěvy japonského premiéra Fumia Kišidy v Kyjevě.

Kolem Japonska se začaly prohánět ruské bombardéry poté, co tamní premiér odjel do Kyjeva

Zahraniční

Asi nejzávažnějším incidentem z poslední doby bylo zničení amerického dronu MQ-9 Reaper, který minulý týden nad Černým mořem konfrontovaly dva ruské bojové letouny Suchoj Su-27. Jeden z nich na americký bezpilotní stroj nejprve vypustil palivo a krátce na to do něj narazil. Dron spadl do moře.

Jen několik hodin po zřícení amerického dronu po kolizi s ruskými suchoji nad Černým mořem startovaly britské a německé stíhačky nad Baltským mořem k ruskému stroji, který se přiblížil k estonskému vzdušnému prostoru a neodpovídal tamní letové kontrole.

Zdrcující důkaz. Pentagon zveřejnil snímky, jak ruský pilot srazil bezpilotní letoun USA

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám