Hlavní obsah

Další dva ruští miliardáři se zřekli občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva miliardáři, kteří v letech 2017 až 2021 figurovali v první dvoustovce nejbohatších podnikatelů Ruska, se vzdali občanství Ruské federace. Jde o zakladatele firem Veeam Software a Object First Andreje Baronova a Ratmira Timaševa. Baronov svůj krok zdůvodnil „hlubokým strádáním“, které mu způsobuje ruská válka na Ukrajině. Informoval o tom časopis Forbes.

Foto: https://www.forbes.ru/tekhnologii/507110-dvoe-byvsih-ucastnikov-spiska-forbes-otkazalis-ot-rossijskogo-grazdanstva

Andrej Baronov a Ratmir Timašev, repro forbes.ru

Článek

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se takto zřeklo ruského občanství celkem devět byznysmenů figurujících v miliardářském žebříčku. Baronov informoval o svém záměru na LinkedIn už před deseti měsíci a uskutečnil jej v prosinci, uvedl Forbes s odvoláním na obeznámený zdroj. Timašev prošel obdobnou procedurou v lednu tohoto roku.

Nyní již bývalí ruští miliardáři odevzdali doklady na ruské ambasádě na Kypru. Oba tak zůstávají pouze kyperskými občany. Baronov žije dlouhodobě ve Švýcarsku, zatímco Timašev ve Spojených státech.

„Jsem soukromá osoba a nikdy nedělám veřejná prohlášení zvláště o politice. Toto je výjimka, neboť jsem hluboce otřesen ruskou invazí na Ukrajinu,“ uvedl Baronov. „Odevzdal jsem všechny dokumenty, které jsou zapotřebí k tomu, abych se zřekl ruského občanství,“ dodal s tím, že věnoval miliony dolarů renomovaným humanitárním organizacím, které pomáhaly vnitřním běžencům na území Ukrajiny.

Forbes v roce 2020 odhadoval majetek Baronova na 770 milionů dolarů, Timašev měl vlastnit jmění v hodnotě 680 milionů dolarů. Oba získali peníze prodejem společnosti Veeam Software v USA.

Soud EU smetl ze stolu stížnost ruského miliardáře Abramoviče, že je na sankčním seznamu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám