Hlavní obsah

Soud EU smetl ze stolu stížnost ruského miliardáře Abramoviče, že je na sankčním seznamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský miliardář a bývalý majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič neuspěl u Soudního dvoru Evropské unie se stížností na sankce. V rámci nich dostal zákaz cestování po zemích sedmadvacítky a zároveň mu byly zmrazeny jeho finanční prostředky, a to kvůli jeho vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ruský oligarcha Roman Abramovič

Článek

„Tribunál zamítl žalobu podanou Abramovičem, čímž potvrdil omezující opatření přijatá proti jeho osobě,“ uvádí se v prohlášení tribunálu, na které odkazuje agentura Reuters.

„Evropská rada se nedopustila pochybení, když se rozhodla Abramoviče zařadit a následně ponechat na sankčním seznamu, a to kvůli jeho roli ve skupině Evraz,“ stojí dále v prohlášení.

V původním odůvodnění Abramovičova zařazení na sankční seznam EU uvedla, že miliardář „udržuje velmi dobré vztahy s Putinem, což mu umožňuje udržovat si značné bohatství“.

Ocelářská společnost Evraz je britská nadnárodní společnost na výrobu a těžbu oceli, kterou částečně vlastní ruští oligarchové včetně Romana Abramoviče. Zároveň je významným zdrojem příjmů Ruské federace, která v únoru 2022 zahájila invazi na Ukrajinu.

Ruští oligarchové pod sankcemi skrytě přesouvali miliardy přes Kypr

Evropa

Agentura Bloomberg dále uvedla, že Evropský soud ve středu rovněž odmítl stížnost Abramoviče o „nepřiměřeném porušení“ jeho svobody volného pohybu v rámci Evropské unie.

Ruský miliardář je občanem Ruské federace, Izraele a také Portugalska, které je od roku 1996 součástí Evropské unie. Portugalským občanem se stal v roce 2021, tedy sedm let poté, co Rusko anektovalo ukrajinský Krymský poloostrov.

Zklamaný ruský magnát

Ruského oligarchu středeční rozhodnutí zklamalo.

„Abramovič nemá možnost ovlivňovat rozhodování žádné vlády, včetně ruské, a v žádném případě neměl z ukrajinské války prospěch,“ stojí v prohlášení vydaném jeho jménem, ve kterém se dále uvádí, že ruský miliardář nemá žádné konexe na Putina.

„Rozhodnutí zachovat sankce proti Abramovičovi bylo založeno čistě na tom, že soud definoval Abramoviče jako ‚ruského podnikatele‘, což je podle dnešních velmi obecných nařízení EU dostatečné k tomu, abyste zůstali sankcionováni, i když jste jen pasivním akcionářem v podnikatelském sektoru bez jakékoli souvislosti s válkou,“ stojí dále v prohlášení.

Abramovič zbohatl v 90. letech minulého století díky privatizaci podniků bývalého Sovětského svazu a v roce 2005 se svými partnery nashromáždil 13 miliard dolarů (přes 291 miliard korun) z prodeje ropné společnosti Sibněfť státnímu Gazpromu.

V loňském roce byl přinucen prodat londýnský fotbalový klub Chelsea za 4,25 miliardy liber (přes 120 miliard korun) poté, co na něj uvalila sankce Velká Británie. Prodej se uskutečnil koncem května.

Britové zmrazili Abramovičovi, Děripaskovi a dalším oligarchům majetek

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám