Hlavní obsah

Čtyři tisíce imigrantů za dva dny. Italové nestíhají běžence zachraňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italské námořní úřady jenom za poslední dva dny zachránily na moři na 4000 běženců převážně z Afriky. Podle agentury ANSA to ve středu oznámil italský ministr vnitra Angelino Alfano.

Foto: Antonio Parrinello , Reuters

Afričtí běženci na Sicílii

Článek

„Počet lodí, které přijíždějí, neubývá. Situace je stále vážnější,“ prohlásil Alfano v rozhlase.

K italským břehům dorazí každoročně desítky tisíc imigrantů ze Severní Afriky i dalších částí světa, kteří doufají, že v Evropě naleznou lepší život. Jejich lodě jsou často ve špatném stavu a k tomu jsou přelidněné. Plavba nezřídka končí tragicky, jako loni u ostrova Lampedusa, kde při dvou nehodách zemřelo na 400 lidí. [celá zpráva]

Jen v úterý loď italského námořnictva San Giorgio zachránila víc než tisíc běženců na čtyřech plavidlech. Bylo mezi nimi i 151 žen a 91 dětí.

Později posádka námořní lodě Siro později s pomocí obchodní lodi City of Sylon zachraňovala dalších 113 migrantů a fregata pobřežní stráže Esporo v noci spěchala na pomoc k lodi s 261 běženci na palubě, která vyslala nouzový signál.

Podle Alfano dorazilo jen za letošek k italským břehům 15 000 migrantů. Ministr odhaduje, že jen v Libyi je mezi 300 až 600 tisíci lidí připravených k cestě. „Toto je střídmý odhad potvrzený eurokomisařkou pro vnitřní záležitosti Cecilií Malmströmovou,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Související články

Italové zachránili přes tisíc uprchlíků

Italské námořnictvo zachránilo za posledních 24 hodin ve Středozemním moři více než tisíc uprchlíků, kteří se na lodích chtěli dostat do Evropy. Většina jich...

Výběr článků

Načítám