Hlavní obsah

Čtyři tisíce imigrantů za dva dny. Italové nestíhají běžence zachraňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italské námořní úřady jenom za poslední dva dny zachránily na moři na 4000 běženců převážně z Afriky. Podle agentury ANSA to ve středu oznámil italský ministr vnitra Angelino Alfano.

Foto: Antonio Parrinello , Reuters

Afričtí běženci na Sicílii

Článek

„Počet lodí, které přijíždějí, neubývá. Situace je stále vážnější,“ prohlásil Alfano v rozhlase.

K italským břehům dorazí každoročně desítky tisíc imigrantů ze Severní Afriky i dalších částí světa, kteří doufají, že v Evropě naleznou lepší život. Jejich lodě jsou často ve špatném stavu a k tomu jsou přelidněné. Plavba nezřídka končí tragicky, jako loni u ostrova Lampedusa, kde při dvou nehodách zemřelo na 400 lidí. [celá zpráva]

Jen v úterý loď italského námořnictva San Giorgio zachránila víc než tisíc běženců na čtyřech plavidlech. Bylo mezi nimi i 151 žen a 91 dětí.

Později posádka námořní lodě Siro později s pomocí obchodní lodi City of Sylon zachraňovala dalších 113 migrantů a fregata pobřežní stráže Esporo v noci spěchala na pomoc k lodi s 261 běženci na palubě, která vyslala nouzový signál.

Podle Alfano dorazilo jen za letošek k italským břehům 15 000 migrantů. Ministr odhaduje, že jen v Libyi je mezi 300 až 600 tisíci lidí připravených k cestě. „Toto je střídmý odhad potvrzený eurokomisařkou pro vnitřní záležitosti Cecilií Malmströmovou,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám