Hlavní obsah

Jste vrazi, křičeli na politiky Italové. EU dá na pomoc uprchlíkům milióny

Třicet miliónů eur (přes 750 miliónů korun) dá Evropská unie Itálii na pomoc uprchlíkům, kteří utekli do této jihoevropské země. Při návštěvě Lampedusy to oznámil předseda Evropské komise José Manuel Barroso, který na ostrov poblíž Sicílie přijel s italským premiérem Enrikem Lettou. Ten ohlásil, že Itálie uspořádá státní pohřeb několika stovkám běženců z Afriky, kteří se minulý čtvrtek poblíž ostrova utopili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Lampedusy křičeli na Barrosa a italského premiéraVideo: Reuters

 
Článek

Šéfa Evropské komise (EK) a komisařku pro vnitřní záležitosti Cecilii Malmströmovou čekalo po příletu nemilé přivítání. Na letišti v Lampeduse na ně několik desítek lidí bučelo, dávali tak najevo nesouhlas s imigrační politikou.

Lampedusané už dlouho obviňují úřady, že nad přílivem nelegálních migrantů schválně zavírají oči a dělají jen málo pro to, aby tragickým úmrtím na moři zabránily.

Foto: Francesco Malavolta, ČTK/AP

Italská pobřežní stráž odváží těla utopených běženců. (snímek z 8. října)

Nespokojení obyvatelé na politiky po příletu křičeli „Hanba!“ a „Vrazi!“. Zástupci EU v té chvíli mířili k hangáru, který slouží jako provizorní márnice a kde se nacházejí stovky těl pasažérů ztroskotaného plavidla.

„Viděl jsem utrpení a bolest,“ řekl italský premiér novinářům a poděkoval, že se o rozsahu tragédie přijeli osobně přesvědčit i vysocí představitelé EU. Barroso podle něj slíbil, že téma přistěhovalectví na poslední chvíli zařadí do programu nejbližšího summitu EU, který bude koncem října.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Rakve s těly utopených běženců (snímek z 5. října)

Ztroskotání lodi s uprchlíky poblíž Lampedusy minulý týden přežilo jen 155 lidí z více než 500, kteří byli na palubě. Lodní neštěstí bylo jedno z nejtragičtějších v italské historii.

Šéf EK oznámil, že Unie pošle Itálii finanční pomoc ve výši 30 miliónů eur, která bude určena právě na řešení problému s přistěhovalci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči pátrají ve vraku lodi po utonulých běžencíchVideo: Reuters

„Evropa, to jsou i obyvatelé Lampedusy. Problémy jedné ze zemí, třeba Itálie, je třeba chápat jako problémy celé Evropy. Společně můžeme reagovat přiměřenějším způsobem. Evropa nesmí odvracet hlavu,“ řekl Barroso.

Foto: Reuters

Italští policisté odvádějí Tunisana, který pravděpodobně řídil ztroskotanou loď s uprchlíky.

Barroso zmínil řadu věcí, které by unijní peníze měly pomoci Itálii řešit. Mimo jiné například problémy s usazením běženců v zemi, ale také posílení námořních vyhledávacích a sledovacích operací ve Středozemí. Zlepšit by se také měla spolupráce se státy, ze kterých uprchlíci do EU míří.

K evropským břehům každoročně proudí desetitisíce lidí, kteří hledají lepší život. Do Itálie letos podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo už na 22 000 uprchlíků, což je několikanásobek loňského počtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám