Hlavní obsah

ČR ocenila slova Kaczyńského, že okupace pohraničí byla hřích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Česká diplomacie ocenila vyjádření polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který 1. září označil za "hřích" obsazení části českého pohraničí Polskem v roce 1938. Polskému deníku Dziennik to ve čtvrtek řekl český velvyslanec ve Varšavě Jan Sechter. Podle něj polský prezident udělal silné gesto, které vůči Čechům před tolika světovými státníky dosud nikdo neučinil.

Článek

Kaczyński své prohlášení přednesl 1. září na poloostrově Westerplatte u polského Gdaňsku, kde si přední světoví politici připomněli 70. výročí vypuknutí druhé světové války. Polský prezident uvedl: "To, že se Polsko přidalo k okleštění území Československa, bylo nejen chybou, ale hříchem, ke kterému se Polsko dokáže přiznat."

Polsko po mnichovské dohodě, po níž muselo české obyvatelstvo opustit zhruba třetinu českého území, připojilo 1. října 1938 ke svému území Záolší, tedy oblast za řekou Olší na Těšínsku. Polská armáda obsadila 801,5 kilometru čtverečních, kde žilo kolem 227 000 obyvatel.

Sechter deníku řekl, že prezidentovo silné vyjádření Čechy překvapilo a velmi si jej váží. "Toto prohlášení představuje řešení tohoto problému, znamená přidání tečky nad i," uvedl velvyslanec. Dodal, že dosud mnozí historici považovali okupaci českého pohraničí za pomstu za versailleskou smlouvu.

Rusko Poláky zklamalo

Zatímco Polsko bylo velmi otevřené v přiznání chyb z minulosti, Rusko už tak nejednalo. Většina Poláků by přivítala, kdyby se Moskva omluvila za obsazení východu země na základě dohody s nacistickým Německem. Premiér Vladimir Putin však tak daleko nezašel.

"Moje země se přiznává k chybě a účastní se tvoření nového světa," dodal ruský premiér, podle něhož je důležité řešit budoucnost. Ruský premiér zdůraznil, že všechny pokusy z 30. let minulého století uchlácholit nacisty byly z mravního hlediska nepřijatelné a z politického hlediska nesmyslné a nebezpečné. "Náš parlament odsoudil pakt Ribbentrop-Molotov. Máme právo očekávat, že i jiné země odsoudí dohody uzavřené s (hitlerovskou) třetí říší," uvedl Putin. Zároveň připomněl životy 600 000 vojáků Rudé armády, kteří padli v Polsku.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin (vlevo) a jeho polský protějšek Donald Tusk

Válečný konflikt měl podle Putina kořeny v mírové smlouvě z Versailles. "Bohužel bylo učiněno mnoho špatných kroků, které vedly k této tragédii," řekl Putin. Je podle něho třeba pochopit příčiny vzniku druhé světové války, ale měli by se tomu věnovat hlavně historici. "Dějiny jsou čímsi velmi komplikovaným, nejsou jednobarevné," řekl Putin.

Poláci a obyvatelé Pobaltí vinu za rozpoutání válečného běsnění přičítají i Sovětského svazu, který se v paktu Molotov-Ribbentrop dohodl s Německem na neútočení a na rozdělení sfér vlivu.

Kaczyński ve svém projevu také označil jako "ránu nožem do zad" 17. září 1939, kdy Polsko přepadl Sovětský svaz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám