Hlavní obsah

ČR dostala od soudu EU pokutu za pozdní převedení směrnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Soud Evropské unie v úterý udělil České republice pokutu 250 000 eur (necelých 6,5 miliónu korun) za to, že pozdě převedla do svého práva směrnici Evropské unie o penzijním pojištění zaměstnanců. Generální advokát soudu Niilo Jääskinen původně navrhoval až miliónovou pokutu, Evropská komise požadovala dokonce penalizaci ve výši 3,4 miliónu eur. Jde o vůbec první peněžní sankci, kterou soud EU Česku udělil za porušení unijního práva.

Foto: Jan Čech, Novinky

Článek

Případ se týká směrnice nazývané IORP sjednocující v unii pravidla pro instituce, spravující důchodové pojištění zaměstnanců a dohled nad jejich fungováním. Celá věc se táhne od září 2005, do kdy měla ČR příslušnou směrnici převést do svého práva. Unijní soud v Lucemburku po žalobě Evropské komise vynesl v lednu 2010 rozsudek, podle něhož ČR porušila unijní právo. Ani poté se nic nestalo a následovala další žaloba komise, která žádala po Praze vysokou pokutu.

Česká republika nakonec přijala příslušnou novelu zákona koncem srpna 2011.

Za toto prodlení v délce devatenácti měsíců komise nadále požadovala pokutu 3,4 miliónu eur. Generální advokát Jääskinen pak došel k závěru, že nesplněním požadavků rozsudku z ledna 2010 Česká republika skutečně porušila unijní právo a doporučil pokutu jeden milión eur a zaplacení soudních výloh. Nakonec ale soud rozhodl o pokutě výrazně nižší.

Reklama

Výběr článků

Načítám