Hlavní obsah

Členství Ukrajiny v EU zatím není vhodné, míní Szijjártó

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Členství Ukrajiny v Evropské unii není vhodné, dokud na jejím území nebude nastolen mír, řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Podle něj také na Ukrajině dochází k porušování principů ochrany práv národnostních menšin. Maďarsko Ukrajinu kvůli menšinám kritizuje opakovaně. Nadále také udržuje čilé vztahy s Ruskem, které Ukrajinu vojensky napadlo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

Evropská unie podle šéfa maďarské diplomacie v posledním období slábne a mohlo by ji posílit rozšiřování o země západního Balkánu, nikoliv však o Ukrajinu.

„Podle Evropské komise Ukrajina nesplnila všechny podmínky pro kandidaturu na členství, proto nepovažujeme za aktuální žádné kroky v souvislosti s přístupovými jednáními s Ukrajinou. Na Ukrajině je válka, a proto vidíme, že se zde neuplatňuje svoboda tisku, svoboda projevu a ani volby se zde neuskuteční,“ uvedl Szijjártó ve videu zveřejněném na sociální síti.

Zmínkou o volbách narážel na to, že prezidentovi Volodymyru Zelenskému vyprší příští rok mandát, hlasovat o nové hlavě státu se ale nejspíš nebude - ukrajinské zákony konání voleb v  době válečného stavu neumožňují.

Nechceme od USA slyšet, jak u nás funguje demokracie, řekl šéf maďarské diplomacie

Evropa

„Bylo by absurdní, kdyby za takovýchto podmínek měly orgány Evropské unie hodnotit, jak na Ukrajině funguje právní stát,“ zdůraznil Szijjártó.

Svým prohlášením reagoval na doporučení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové pro lídry Evropské unie, aby otevřeli přístupová jednání s Ukrajinou a Moldavskem. Von der Leyenová ocenila reformy, jež Kyjev podniká například v oblasti justice či boje proti korupci.

Status kandidátské země udělila EU Ukrajině loni čtyři měsíce po zahájení ruské invaze, podle Szijjártóa však nebude Ukrajina vhodným kandidátem pro vstup, dokud tam bude válka.

„Vstupem Ukrajiny do Evropské unie by do Unie vstoupila válka, a to si evidentně nikdo nepřeje. Vždyť rozšiřování EU by mělo mít za cíl upevnění míru,“ řekl Szijjártó.

Kritika kvůli menšinám

Budapešť podle Szijjártóa také očekává, že Kyjev vrátí práva příslušníkům maďarské menšiny. Etnických Maďarů žije na Ukrajině asi 150 000, většinou v Zakarpatské oblasti.

Požadavky se týkají především používání jazyka národnostních menšin.

Evropská komise doporučila zahájit přístupová jednání s Ukrajinou

Evropa

Ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová na čtvrteční tiskové konferenci v Kyjevě potvrdila, že je ochotna přistoupit na kompromis s Maďarskem ohledně jazyka a vzdělávání maďarské menšiny. Konstatovala také, že „maďarský problém“ nepředstavuje hlavní potíž při rozšiřování EU.

Ukrajinská delegace podle ní v září předala maďarské straně „cestovní mapu“ zahrnující jak praktické kroky, například ohledně učebnic pro maďarsky hovořící školáky, tak plány ohledně změn v ukrajinských zákonech. „Tyto změny se však určitě nebudou týkat znalosti ukrajinštiny,“ dodala.

Na základě přísnějšího jazykového zákona mají příslušníci menšin absolvovat nejméně 70 procent vyučování v ukrajinštině.

Nepřijatelné, myslí si polovina Maďarů o schůzce Orbána s Putinem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám