Hlavní obsah

Čína by měla Rusku dát jasný vzkaz ohledně Ukrajiny, vyzývá Paříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína by měla Rusku adresovat „velmi jasné vzkazy“ ohledně války na Ukrajině. Řekl to v pondělí podle agentury AFP francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné v Pekingu na společné tiskové konferenci se svým čínským protějškem Wangem I. Ministři rovněž hovořili o potřebě silných ekonomických vztahů mezi Čínou a Francií.

Foto: Pedro Pardo, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné v Pekingu na společné tiskové konferenci se svým čínským protějškem Wangem I.

Článek

„Očekáváme, že Čína vyšle do Ruska velmi jasné vzkazy,“ řekl Séjourné, když se zároveň vyslovil pro „rovnováhu sil příznivou pro Ukrajinu“. Dodal, že Čína „zjevně hraje klíčovou roli v nezávislosti a respektování mezinárodního práva, což zahrnuje i suverenitu Ukrajiny“.

Peking, který k rusko-ukrajinské válce navenek zaujímá neutrální postoj, s Moskvou od začátku její invaze na Ukrajinu prohloubil vztahy a vyslovuje se pro politické urovnání konfliktu, připomíná AFP. Západ přitom Čínu opakovaně nabádá, aby hrála aktivnější roli a využívala svého vlivu na Moskvu.

„Tato válka se týká celého mezinárodního společenství,“ zdůraznil šéf francouzské diplomacie. „Jsme přesvědčeni, že nebude trvalý mír, pokud se o něm nebude jednat s Ukrajinci,“ řekl dále francouzský ministr. „V Evropě nebude bezpečí, pokud mír nebude v souladu s mezinárodním právem,“ dodal Séjourné.

Macron se staví do role lídra evropské diplomacie. Některým spojencům to vadí

Svět

Jeho čínský protějšek Wang kladl důraz na dvoustranné hospodářské vztahy mezi Čínou a Francií a podle AFP se ve svém úvodním slově na tiskové konferenci o ruské válce proti Ukrajině vůbec nezmínil. Zdůraznil, že Čína bude dovážet ještě více vysoce kvalitních výrobků a služeb z Francie, a vyjádřil naději, že Francie poskytne čínským firmám férové podnikatelské prostředí.

Vyslovil se také pro prohloubení spolupráce v oblastech leteckého a kosmického průmyslu, zemědělství či zelené transformace.

Francie, která je podobně jako Německo znepokojena mimo jiné dovozem levných elektromobilů z Číny, bude podle francouzského ministra pokračovat v jednání o snižování rizik pro francouzský trh, nehrozí ale protekcionistická opatření. Není žádoucí oddělovat se ekonomicky od Číny, na místě je ekonomická rovnováha, při které bude obchod spočívat na zdravém a udržitelném základě, prohlásil Séjourné.

Francie vytváří koalici zemí ochotných vyslat vojáky na Ukrajinu, tvrdí poslanec

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám