Hlavní obsah

Chlapecký sbor nepřijal dívku. Německý soud odmítl žalobu kvůli diskriminaci

Berlín

Správní soud v Berlíně zamítl v pátek žalobu kvůli diskriminaci, v níž se matka domáhala přijetí své devítileté dcery do prestižního chlapeckého sboru Berliner Staats- und Domchor, napsala agentura DPA. Rozhodnutí soud zdůvodnil uměleckou svobodou, z níž vyplývá právo dívku nepřijmout, napsal deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Berlínský správní soud

Článek

„Vzhledem ke specifickému zvuku čistě chlapeckého sboru je vedení souboru oprávněno odmítnout dívky, jejichž hlasy neodpovídají tomuto zvukovému obrazu,“ odůvodnil rozhodnutí předseda sebátu Jens Tegtmeier.

Berliner Staats- und Domchor je jedno z nejstarších hudebních těles v Německu. Založeno bylo v roce 1465 a je to výhradně chlapecký sbor, který od svého založení do svých řad žádnou dávku nepřijal. Komise, která dívku zkoušela, ve svém rozhodnutí uvedla, že malá pěvkyně neměla dostatečné hudební vzdělání ani motivaci pro působení v tomto tělese, napsal server Focus.

Matka se ovšem nehodlala s verdiktem smířit a tvrdila, že dcera byla odmítnuta kvůli diskriminaci pohlaví. V žalobě tvrdí, že jí bylo upíráno právo na stejné hudební vzdělání jako chlapcům. Matka, profesí advokátka, současně vystupovala jako její advokátka.

Reklama

Výběr článků

Načítám