Hlavní obsah

Chirac bude raději volit Hollanda než Sarkozyho, prohlásil pobočník

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac dá v nedělních volbách hlas raději socialistickému kandidátovi Francoisovi Hollandovi, než aby volil svého někdejšího spojence a nástupce ve straně UMP i vedení země Nicolase Sarkozyho. V úterý to listu Le Parisien řekl Chirakův pobočník Jean-Luc Barré.

Foto: Profimedia.cz

Jacques Chirac (vpravo) s Nicolasem Sarkozym

Článek

Chirac prohlásil už loni, že Sarkozyho volit nebude. Později to popřel s tím, že jen žertoval. Podle Barrého, který Chirakovi pomáhal sepsat jeho paměti, které Sarkozyho kritizují, to ale exprezident myslel vážně a v neděli bude v první kole volit socialistu Hollanda. „Často ho navštěvuji, obědváme spolu i večeříme. Myslím, že po čtyřech letech debat jsem jedním z těch, kdo ví, jak uvažuje,“ řekl Barré.

Chirac už v pamětech napsal, že Hollanda považuje za "skutečného státníka".

Sarkozy byl kdysi spojencem Chiraka. Ten mu ale údajně nemůže zapomenout, že ho Sarkozy jakožto starosta Paříže nepodpořil před volbami v roce 1995, které Chirac vyhrál. Když v roce 2002 zvítězil Chirac znovu, Sarkozy si utahoval z jeho náklonnosti k Japonsku a sumu.

Podle listu Le Parisien hodlají stejně jako otec volit Hollanda i Chirakův syn a dcera. Jeho choť Bernadette ale údajně stojí za Sarkozym.

Průzkumy naznačují, že v nedělním prvním kole nikdo nezíská nadpoloviční počet hlasů a bude se muset 6. května uskutečnit druhé kolo. Do něj mají největší šanci postoupit Hollande a Sarkozy, který podle anket poměrně výrazně prohraje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám