Hlavní obsah

Čeští hasiči už bojují s ohněm na Peloponésu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Lesní požáry v Řecku pomáhají likvidovat stovky hasičů, kteří k tomu využívají desítek kusů techniky. Mezi zástupci 22 zemí jsou i Češi, kteří hasí požár v Peloponésu poblíž města Megalopolis.

Čeští hasiči v ŘeckuVideo: Hasičský záchranný sbor ČR

 
Článek

Čeští hasiči, kteří vyrazili na cestu v sobotu dopoledne z jižní Moravy, přijeli do této jihoevropské země v neděli večer.

Český konvoj 15 hasičských vozů s 36 hasiči překročil hranici mezi Bulharskem a Řeckem v neděli kolem 20. hodiny a nad ránem dorazil do Atén, odkud pokračoval dál. Místo nasazení českých hasičů se nachází poblíž města Megalopolis, základní tábor vybudovali ve vesnici Doxa nedaleko jezera Ladon.

„V době přesunu jsme našli požáry a ohniska požárů, na které budeme nasazovat všechnu naši techniku. Teď se vracíme zpátky na základnu a během 30 minut začneme s hasebními pracemi,” uvedl odpoledne velitel jednotky Richard Franc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Šestý den požárů v Řecku pustoší ostrov EuboiaVideo: Reuters

Všem hasičům z 22 zemí poděkoval za pomoc řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

„Chci vyjádřit naši upřímnou vděčnost všem zemím, které vyslaly pomoc a prostředky na hašení požárů," uvedl Mitsotakis.

Polovinu z těchto zemí tvoří členové Evropské unie. Vedle Česka jsou mezi nimi i Slovensko, Rakousko, Německo, Francie či Polsko.

Dva hasičské letouny vyšle také sousední Turecko, které se v uplynulých dnech rovněž potýkalo s devastujícími požáry.

„Náš konec se blíží”. Zoufalým obyvatelům ostrova Euboia hoří domovy před očima

Evropa

Zahraniční hasiči se do boje s ohněm už zapojili. Šéf řecké civilní ochrany Nikos Chardalias řekl, že v neděli pomáhalo s hašením požárů na ostrově Euboia zhruba 200 hasičů z Rumunska a Ukrajiny.

Právě požáry na tomto ostrově patří k těm nejhorším, kterým v posledních dnech Řecko čelí.

Na Euboie shořelo už přes 35 tisíc hektarů lesů a další zeleně, popelem lehly stovky domů. Celkem už letos v Řecku shořelo 70 tisíc hektarů porostu, z toho 56 tisíc za posledních deset dní, uvádí Evropský systém informací o lesních požárech (EFFIS).

Nasazení letecké techniky v místě požárů je velmi problematické kvůli turbulencím, silnému dýmu a nízké viditelnosti.

Čeští hasiči vyrážející na pomoc do ŘeckaVideo: Milan Vojtek, Právo

Na ostrově Zakynthos při hašení jednoho z menších požárů havarovalo letadlo, které se pokoušelo hasit plameny. Při nehodě nebyl podle hasičů nikdo zraněn, uvedla agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám