Hlavní obsah

Češka dostala v Bratislavě záchvat. Přivolaní záchranáři ji měli vulgárně urážet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Za tlustého hrocha a tlustou p*** měli označit slovenští záchranáři 22letou turistku z České republiky, které se tento týden udělalo nevolno na bratislavském Kollárově náměstí. O případu informovala televize Joj.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Mladá žena byla v Bratislavě na výletě, v nočních hodinách dostala záchvat a potřebovala pomoc záchranářů. Ti si po příjezdu na místo mysleli, že je v bezvědomí, ale Češka je po celou dobu slyšela mluvit. „Říkali, že tu tlustou p*** někam odvezou, že ji oholí a budou s ní mít sex,“ uvedla matka mladé ženy. Záchranáři měli na adresu její dcery použít také označení „tlustý hroch“.

Podle matky užívá její dcera několik léků, včetně steroidů a antidepresiv. „Má Susacův syndron (autoimunitní onemocnění – pozn. red.) a nervovou poruchu,“ vysvětlila její matka. „Je to velmi zřídkavé onemocnění,“ přiblížila neuroložka Ronnie Šandorová Traubnerová. Zmíněná diagnóza ženě umožňuje v záchvatu nejdříve slyšet, až pak mluvit, tudíž komunikaci záchranářů vnímala.

„Stáhli mi kraťasy, aby ukázali strie, které mám na boku. Pokračovali s narážkami, že nemám podprsenku. Jeden mi nadzvedl výstřih, aby se ujistil, že ji vážně nemám,“ uvedla pacientka.

Tu si ani nepřevezli do nemocnice, pustili ji ze sanitního vozu bosou. „Nechápu to, takovéto chování. Takoví lidé nemají ve zdravotnictví absolutně co dělat,“ dodala matka mladé ženy.

Vedení záchranné služby a slovenské ministerstvo zdravotnictví případ prošetřuje. „Pokud naše interní zjišťování prokáže jakékoli pochybení našich zaměstnanců, co se týče dodržení etických zásad, budeme vůči nim postupovat v souladu s našimi interními předpisy,“ řekla mluvčí bratislavské záchranné služby Darina Schreková.

Náhodný svědek zmíněné situace sepsal podnět k úřadu pro dohled nad zdravotní péčí. „Jeden ze záchranářů řekl kolegovi, aby mu pomohl s tím tělesem, že on to nedá. Bylo to odporné a hnusné,“ uvedl svědek. Podle něj byli na místě také policisté, ale nijak nezakročili. „Policisté nezaznamenali žádné nevhodné či hrubé jednání posádky záchranky,“ řekla bratislavská policejní mluvčí Jana Šimunková.

Cyklista umíral, záchranáři vtipkovali

Letos v červnu rozvířilo diskusi o profesionalitě záchranářů video, které na sociální síti zveřejnila žena z města Martin. Její přítel Marián (60) měl nehodu při jízdě na kole a svým zraněním nakonec podlehl. Přivolaní záchranáři vtipkovali, když poskytovali cyklistovi první pomoc.

Marián měl na těle při jízdě na kole umístěnou kameru, která celou nehodu i zásah záchranářů nasnímala. Záchranáři uložili muže do sanitního vozu, po celou dobu chrčel a na otázky téměř nereagoval. Záchranáři se domnívali, že je opilý, začali mezi sebou vtipkovat a padaly i sexuální narážky.

„Nemá u sebe žádné doklady. Při předběžné kontrole jsem nic nenahmatala, nic jsem necítila,“ říká záchranářka na záznamu. Její kolega jí se smíchem vyčítá, že slabě hmatá. „Typické ženy,“ dodal.

Slovenští záchranáři vtipkovali nad umírajícím cyklistou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám