Hlavní obsah

Češi, kteří zahynuli v Alpách, lavinu zřejmě strhli sami

– Vídeň

Pětice Čechů, která v neděli zahynula pod lavinou v oblasti masivu Dachstein, pravděpodobně sněhovou masu sama uvolnila. Agentuře APA to v pondělí řekl šéf místních záchranářů Christoph Preimesberger. Tvrzení opírá o výpovědi svědků, pozici skupiny a odlučnou hranu sesuvu. Těla obětí laviny už podle APA můžou být převezena do České republiky.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tři ženy a dva muži ve věku od 27 do 46 let v noci na neděli přenocovali v horské chatě Seethalerhütte na masivu Dachstein. V neděli dopoledne je lavina zastihla ve výšce kolem 2800 metrů při túře na sněžnicích.

Při sesuvu laviny v Rakousku zahynulo pět osob, patrně Češi

Zahraniční

Turisté s sebou neměli lavinový vyhledávač. Všech pět členů výpravy našli záchranáři už bez známek života poté, co pomoc přivolali svědci události. Těla byla následně identifikována v městečku Hallstatt nedaleko Dachsteinu.

Preimesberger v neděli řekl, že lavina byla široká zhruba 150 až 200 metrů a dlouhá kolem 400 metrů. Podle člena rakouského Alpského spolku Thomase Poltury, který v neděli hovořil s agenturou APA, mohli Češi situaci podcenit. Na Dachsteinu podle něj platil zvýšený, třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Na místo neštěstí byly vyslány posádky horských záchranářů a policistů i několik vrtulníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám