Hlavní obsah

Červený kříž: Ruskou pomoc doručíme, ale musíme zůstat nezávislí

– Ženeva/Kyjev/Moskva • Aktualizováno
Novinky, rei

Tisíce lidí v místech postižených boji na východní Ukrajině trpí v kritických podmínkách, upozornil v úterý Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). Současně oznámil, že je připraven distribuovat humanitární pomoc vyslanou Ruskem za podmínek, že mu to bude umožněno, a on při tom bude moci zachovat neutralitu. Ozbrojený doprovod odmítá.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský voják u zničeného auta u Doněcku

Článek

„Je urgentní, aby se dostalo pomoci lidem v Luhansku a dalších oblastech na východě země, kde probíhají po týdny těžké boje. Situace je kritická – udává se, že tisíce lidí nemají přístup k vodě, elektřině ani zdravotní péči,“ uvedl v tiskové zprávě Laurent Corbaz, vedoucí operací MVČK v Evropě a Střední Asii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konvoj s humanitární pomocí pro východní Ukrajinu vypravilo v úterý Rusko. Červený kříž je ochoten pomoc distribuovat „za účasti, se souhlasem a podporou všech zúčastněných stran“ a za podmínky, že zůstane zachována jeho neutralita a nezávislost.

Podrobnosti musí ještě vyjasnit

Zástupci MVČK se v pondělí setkali s ukrajinskými i ruskými zástupci a předložili jim dokument specifikující způsob, kterým by se akce uskutečnila. Červený kříž současně po ruské straně žádá, aby deklarovala, jaký materiál a v jakém objemu na Ukrajinu veze.

„Všechny strany musí také zaručit bezpečnost personálu a vozidel MVČK během operace s ohledem na skutečnost, že MVČK zásadně nepřijímá ozbrojený doprovod,“ oznámila organizace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj s ruskou humanitární pomocí vyrazil na UkrajinuVideo: Reuters

Laurent Corbaz upozornil, že je třeba všechny podrobnosti vyjasnit dříve, než se zahájí distribuce.

Zastaví se na hranici, oznámila Moskva

Rusko oznámilo, že na Ukrajinu veze 2000 tun potravin, léků a zdravotnických potřeb a mobilní elektrické generátory.

Ukrajinská vláda s humanitární misí souhlasí, má se podle ní uskutečnit ve spolupráci s Ruskem, Evropskou unií, Německem a dalšími zeměmi. Západní země ale varovaly Rusko, aby si z mise neudělalo jen zástěrku pro vojenskou intervenci. [celá zpráva]

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko ovšem v úterý prohlásil, že ruský konvoj na Ukrajinu nepustí, protože nemá certifikaci od MVČK. Podle některých zpráv mají vozy na území Ukrajiny doprovodit pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné situace však oznámil, že ruská auta hranici nepřekročí a je na Červeném kříži, jak s pomocí naloží.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Ruská vláda podle agentury Interfax v úterý oznámila, že konvoj téměř tří set vozidel překročí hranici s Ukrajinou v Charkovské oblasti. Kolona tam dorazí zřejmě za dva dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám