Hlavní obsah

Čečenci houfně prchají před mobilizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečenci prchající z Ruska, aby unikli další vlně mobilizace, o níž se stále více spekuluje, v uplynulých dnech dorazili do Bosny. Podle serveru Balkan­Insight jde o desítky mladých mužů. Místní média píší o „nízkých stovkách“, které se shromažďují u hranic s Chorvatskem.

Foto: Musa Sadulayev, ČTK/AP

Čečenští vojáci v Grozném

Článek

„Chtějí se dostat do Evropské unie, protože podle svých slov prchají před odvodem do armády,“ uvedlo bosenské ministerstvo vnitra. Rusko má s Bosnou na devadesát dní bezvízový styk.

Do Chorvatska, které je od Nového roku v Schengenu, ale potřebují lidé s ruskými pasy víza. Podle médií se Čečenci shromáždili poblíž hraničního přechodu Maljevac, jsou mezi nimi i rodiny s dětmi. Všichni mají zájem o vstup do Chorvatska. Ty, kteří se o něj tento týden pokusili, ale tamní pohraničníci vrátili zpět.

Rusko chystá další mobilizaci, vojáci nasazení na Ukrajině budou osvobozeni od daně z příjmu

Válka na Ukrajině

Další kolo mobilizace

Ukrajinská rozvědka už na konci minulého roku upozorňovala, že očekává, že se Rusové rozhodnou nařídit další kolo mobilizace, ačkoliv to popírají. Původně mluvili o čtvrtku s tím, že datum se může měnit.

„Rozhodli se zahájit novou vlnu mobilizace 5. ledna. Nevím, jestli to oznámí přesně 5. ledna, ale 5. leden je den, na kdy je to plánované,“ uvedl na Silvestra náčelník ukrajinské vojenské rozvědky GUR Kyrylo Buďanov. Podle něj přitom stávající vlna mobilizace ještě pokračuje.

Volba data působila už tehdy sporně vzhledem k tomu, že datum předchází oslavám pravoslavných Vánoc, které Rusové a část Ukrajinců slaví 6. a 7. ledna.

Kadyrova naštvala porážka v Lymanu: Nasaďme jaderné zbraně, vyzývá

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám