Hlavní obsah

CDU posiluje před německými volbami, jasně vyhrála ve Šlesvicku-Holštýnsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V nedělních zemských volbách ve Šlesvicko-Holštýnsku podle odhadů zvítězila s 33 procenty Křesťanskodemokratická unie (CDU). Dosud vládnoucí sociální demokraté (SPD) spadli na zhruba 26 procent. Odhady zveřejněné německými televizemi předpokládají, že se do zemského sněmu dostane i pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD). Vítězství posílilo šance Angely Merkelové stát se v září počtvrté kancléřkou, a naopak oslabilo šance SPD.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Zemský šéf CDU Daniel Günther se raduje po zveřejnění prvních odhadů voleb ve Šlesvicku-Holštýnsku.

Článek

Podle odhadů televizí ARD a ZDF zveřejněných po uzavření volebních místností v 18:00 získala CDU vedená zemským lídrem Danielem Güntherem 33 až 34 procent hlasů. SPD dosavadního zemského premiéra Torstena Albiga ztratila několik procentních bodů a docílila s 26 až 27 procent druhého nejhoršího výsledku v této spolkové zemi. Přesto skončila druhá.

Na třetím místě se podle odhadů umístili Zelení se ziskem 12,5 až 13,5 procenta, následováni liberálními svobodnými demokraty (FDP) s 11,5 procenta hlasů. Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) s odhadovaným ziskem 5,5 procenta překonala pětiprocentní hranici pro vstup do zemského sněmu.

V něm bude nadále zastoupena i strana dánské menšiny - Jihošlesvický svaz voličů (SSW), která získala 3 až 3,5 procenta, ale vstupní hranice pro ni neplatí. Do parlamentu se naopak nedostane Levice se ziskem 3,5 procenta.

Výsledky pomohly Merkelové  

Výsledky voleb jsou ranou pro sociálnědemokratického kandidáta na post spolkového kancléře Martina Schulze a naopak pomohly dosavadní kancléřce Angele Merkelové, která se v září bude pokoušet svůj post potřetí obhájit, napsala DPA.

Volby v této malé spolkové zemi byly sledovány především proto, že byly předposlední ostrou prověrkou před zářijovým parlamentním hlasováním. Po Šlesvicku-Holštýnsku, kde žije zhruba 2,9 miliónu obyvatel, přijde 14. května ještě výrazně důležitější hlasování, kterým budou volby v nejlidnatější spolkové zemi - Severním Porýní-Vestfálsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám