Hlavní obsah

Čaputová sklidila kritiku za řády, připustila chybu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová udělila Řád Ľudovíta Štúra 1. třídy in memoriam třem členům skupiny Bílá legie. Historici upozorňují na přešlap prezidentské kanceláře a vyznamenané označili za „ľudáky“.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Albert Púčik, Antoa Tunega a Eduard Tesár po druhé světové válce založili Bílou legii jako neformální a nenásilné hnutí odporu proti komunistickému teroru. Podle historiků se však jedná o osoby spojené s režimem fašistického Slovenského státu.

V lednu 1949 komunistická moc trojici zatkla. Dostali doživotní tresty, ale prokurátor Anton Rašla nakonec odvoláním dosáhl vynesení trestu smrti. Popraveni byli v roce 1951. Historik Adam Šumichrast upozornil, že pokud někdo bojoval proti komunistickému režimu, nedělá to z něj ještě demokrata, protože v době Slovenského národního povstání dodávali Tunega a Púčik Němcům informace.

Bidenová se setkala s Čaputovou

Evropa

Dodal, že podle této logiky byli antikomunistickými bojovníky také Hitler a Mussolini. Deník Sme upozornil, že vyznamenáním došlo k rehabilitaci a podpoře těch proudů, které by v současné Slovenské republice rády viděly pokračování Slovenského státu.

Prezidentka později připustila, že při vyznamenání členů Bílé legie nastala chyba v procesu posuzování. „Státní vyznamenání by měli dostávat lidé, jejichž životní příběh nemůže vyvolat spor o to, zda sloužili demokracii. Udělám vše, aby se v budoucnu podobné kontroverze neopakovaly,“ uvedla Čaputová.

Reklama

Výběr článků

Načítám