Hlavní obsah

Čaputová nakonec vystoupila na konferenci Globsec. Huawei už není mezi sponzory

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová změnila své rozhodnutí neúčastnit se bratislavské bezpečnostní konference Globsec. Původně své vystoupení zrušila kvůli tomu, že mezi marketingovými partnery akce byla i čínská společnost Huawei. Tu nakonec po kritice organizátoři ze sponzorů vyškrtli.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Slovenská hlava státu promluvila na mezinárodní konferenci Globsec v Bratislavě ve středu po poledni.

Své původní rozhodnutí odůvodnila tím, že slovenská tajná služba vnímá Huawei jako bezpečnostní riziko. Podle českého Deníku N hrozilo, že k bojkotu akce se připojí také další prominentní hosté, včetně eurokomisařky Věry Jourové.

„Existuje více analýz, včetně těch od bezpečnostních služeb, které konstatují, že technologie Huawei představují bezpečnostní riziko. Před jejich používáním varují přední experti i naši spojenci v NATO. Vystoupení na bezpečnostní konferenci, která má tuto společnost za partnera a sponzora, bych považovala za špatný signál. Je to pro mě nejen otázka bezpečnosti, ale také principů a hodnot,“ uvedla Čaputová pro slovenský Denník N.

Huawei dostal v Rusku zelenou, může se podílet na budování 5G sítí

Mobil

Organizátoři Globsecu zpočátku účast čínské společnosti bránili tím, že Huawei je pouze součástí marketinku a nemá žádný vliv na obsah konference. Společnost se na rozpočtu akce měla podílet zhruba dvěma procenty.  Po kritice se však na poslední chvíli organizátoři konference rozhodli ze seznamu partnerů Huawei vyškrtnout.

Hlavním tématem letošní konference je přitom paradoxně mapování bezpečnostních trendů a posilování transatlantické spolupráce. „Spolupráce s firmou, kterou západní tajné služby podezírají ze špionáže pro komunistický režim, proto vyvolala vlnu kritiky,“ konstatoval Denník N.

Boj o 5G sítě. Čína zvažuje odvetu v případě restrikcí EU vůči Huawei

Mobil

Hostem Globsecu bude například i vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, kterou v Prezidentském paláci přijme také prezidentka Čaputová.

Dvoudenní konference začíná ve středu v Bratislavě za přísných epidemiologických opatření. Všichni účastníci budou otestovaní na covid-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám