Hlavní obsah

C'est la vie. Francouzský prezident platí za kadeřníka čtvrt miliónu měsíčně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Hlava Francie přijde daňové poplatníky draho. Jednašedesátiletý prezident François Hollande je sice socialista a vlasů má poskrovnu, přesto jeho úřad platí za kadeřníka měsíčně bezmála deset tisíc eur, tedy více než čtvrt miliónu korun. Informace ve středu zveřejnil satirický deník Le Canard Enchaîné. Hollande o výši částky zřejmě dosud nevěděl.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

Přesná cena za každý měsíc od Hollandova nástupu do funkce před čtyřmi lety činí 9 895 eur. Tak vysoký je zhruba plat ministra ve Francii.

„To je spousta peněz za kadeřníka a pro Francouze obecně. Pro mnoho lidí ve Francii je to opravdu, opravdu, opravdu hodně peněz,“ komentoval věc ministr pro vyšší vzdělání Thierry Mandon na stanici LCP.

Prezidentův mluvčí Stéphane Le Foll se ale nedal. „Vlasy si stříhají všichni. Tento kadeřník musel opustit svůj salón a je na příjmu 24 hodin denně,“ vysvětlil. Jedním dechem dodal, že Hollande v úhrnu utrácí o 15 až 20 procent méně než jeho předchůdce Nicolas Sarkozy.

To však kritiku neutišilo a zřejmě ani nezbrzdí klesající důvěru v prezidenta, která je tak nízká, že Hollanda jako prvního prezidenta v úřadu donutila vlastní strana souhlasit s nominačními primárkami socialistů před příštími volbami.

Vtipálkové na sociálních sítích ovšem v kauze spatřili novou příležitost a na Twitteru se objevil profil CoiffeurGate, kam lidé umisťují upravené fotografie prezidenta s nejrůznějšími sestřihy. Nechybí afro ani “deka“, jakou v 90. letech nosíval třeba hokejista Jaromír Jágr.

Dlužno dodat, že Hollande o vysokých účtech za úpravu svých vlasů asi neměl tušení. Smlouvu s kadeřníkem, označovaným pouze jako Olivier B., který s Hollandem cestuje i na zahraniční cesty, uzavíral bývalý šéf jeho kanceláře.

Prezidenta v tomto ohledu brání dokonce i jeho zhrzená expřítelkyně Valérie Trierweilerová, kterou Hollande už jako prezident podváděl a vyměnil za herečku Julii Gayetovou.

Související téma:

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francoise Hollande

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám