Hlavní obsah

Bývalí vězni z Guantánama drží na Slovensku hladovku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Tři bývalí vězni z Guantánama, které v lednu převzalo Slovensko, drží protestní hladovku. Důvodem mají být špatné podmínky, v nichž na Slovensku žijí, a průtahy na straně slovenských orgánů. Právu to potvrdil ředitel Amnesty International Slovensko (AIS) Branislav Tichý.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

Podle Tichého jsou bývalí vězni z Guantánama umístěni v uprchlickém táboře v Medvěďově na jihu Slovenska. „O protestu nás informovali prostřednictvím mobilního telefonu. Hladovku drží od čtvrtečního rána,“ dodal Tichý.

Bývalí vězni nemají podle Tichého žádný kontakt s veřejností kromě personálu uprchlického tábora a právníka. V táboře mají prý k dispozici pouze postel a umyvadlo. Z místnosti je údajně pouští denně jen na hodinu. Navíc mají problémy se stravou a údajně se nezohledňuje jejich náboženské přesvědčení.

Tři muži, jimž nebyl prokázán terorismus, se mají na Slovensku integrovat do běžného života. Podle slovenského ministerstva vnitra budou umístěni v uprchlickém táboře 18 měsíců. Učí se slovensky a nevládní organizace jim mají pomáhat integrovat se do společnosti a najít si práci. Jeden z trojice je údajně ženatý a má tři děti. Rodina by měla za ním přicestovat na Slovensko.

Guantánamskou věznici nechal po teroristických útocích na Spojené státy z 11. září 2001 zřídit tehdejší americký prezident George Bush. Věznice funguje od ledna 2002, kdy tam byly dopraveny první osoby podezřelé z teroristických akcí či z příslušnosti k afghánskému hnutí Tálibán nebo k teroristické síti Al-Káida. Od té doby věznicí prošlo na 770 lidí, z nichž většina nebyla nikdy obviněna.

O zrušení věznice rozhodl prezident USA Barack Obama. Ochotu přijmout vězně z Guantánama projevily kromě Slovenska také Portugalsko, Francie, Maďarsko, Itálie, Irsko a Španělsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám