Hlavní obsah

Bývalí šéfové FIFA Blatter a Platini byli ve Švýcarsku obžalováni z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Bývalí prezidenti Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) a Evropské fotbalové asociace (UEFA) Sepp Blatter a Michel Platini byli ve Švýcarsku obžalováni z podvodu. Potvrdila to tamní kancelář generálního prokurátora, který oba muže viní z nezákonné platby dvou milionů franků (48,4 milionu korun) od FIFA Platinimu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf FIFA Sepp Blatter (vlevo) v diskuzi s někdejším šéfem UEFA Michelem Platinim (vpravo)

Článek

Generální prokuratura ve vyjádření dostupném na internetu uvádí, že Platini mezi lety 1998 až 2002, kdy pracoval jako konzultant tehdejšího šéfa FIFA Seppa Blattera, podepsal smlouvu s kompenzací 300 tisíc franků ročně (zhruba 7,3 milionu korun) za svou poradenskou činnost.

„Nicméně v roce 2011, o více než osm let později, co jeho poradenská činnost skončila, požadoval Platini platbu ve výši dvou milionů franků. Ta byla vyplacena bez jakéhokoli právního podkladu. Tato platba poškodila aktiva FIFA a nezákonně Platiniho obohatila,“ stojí v prohlášení prokurátora.

Když nesmí Mnichov, tak budou svítit ostatní. Německo se navzdory UEFA zastane homosexuálů

Zahraniční

Nyní 85letý Blatter byl obviněn z podvodu, špatného hospodaření, zpronevěry a padělání dokumentu. Platini (66) z podvodu, podílu na zpronevěře, podílu na špatném hospodaření a jako spolupachatel na padělání dokumentu.

„Na proces před švýcarským Federálním soudem hledím s optimismem a doufám, že už tento příběh skončí a budou řádně projednána všechna fakta,“ napsal v úterý Blatter zpravodajské stanici CNN. Trval na své nevině a dodal, že peníze Platinimu FIFA vyplatila na základě ústní dohody, která upravovala jeho poradenskou činnost.

„Platba byla schválena všemi odpovědnými orgány FIFA, Platini z ní zaplatil daň ve svém švýcarském místě bydliště,“ uvedl Blatter.

Starosta Mnichova se chtěl postavit Orbánovi. UEFA ale duhové osvětlení stadionu zakázala

Zahraniční

Platini, sám bývalý vynikající francouzský fotbalový reprezentant, všechna obvinění zpochybnil a označil je za nepodložená.

FIFA: Písemná smlouva neexistuje

Mluvčí FIFA pro CNN dodal, že peníze byly vyplaceny v lednu roku 2011. „Částka dvou milionů franků měla odpovídat službám, které Platini poskytoval o více než deset let dříve. Žádné písemné záznamy o takové dohodě ale FIFA nemá,“ sdělil.

FIFA už podnikla u švýcarských soudů patřičné kroky a snaží se peníze od obou mužů získat zpět. „Transakci považujeme za nezákonně vyplacenou, a pokud peníze získáme zpět, budeme je investovat do rozvoje fotbalu,“ doplnil mluvčí FIFA.

V souvislosti s vyšetřováním možného podvodu dostali Blatter i Platini zákaz vykonávat jakoukoli činnost spojenou s fotbalem. Toto rozhodnutí potvrdila Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne i švýcarský federální soud.

Reklama

Související témata:
Sepp Blatter

Výběr článků

Načítám