Hlavní obsah

Bývalí katalánští politici se u soudu v Madridu zodpovídají ze vzpoury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Za přísných bezpečnostních opatření začal v úterý v Madridu soud s 12 katalánskými politiky, kteří jsou obžalováni z uspořádání referenda o nezávislosti tohoto španělského regionu. Politici se zodpovídají z trestného činu vzpoury. Pokud soud rozhodne o tom, že jsou vinni, hrozí jim vysoké tresty v rozmezí 16 až 25 let vězení.

Foto: Emilio Naranjo, ČTK/AP

V Madridu začal soud s katalánskými politiky, kteří jsou obviněni ze vzpoury.

Článek

Proces zahájily procedurální úkony a trvat by měl tři měsíce. Už první den jednání ale přenášela živě španělská televize a zúčastnilo se ho množství politiků, dokonce i katalánský premiér Quimo Torra.

Před budovou soudu se sešly stovky demonstrantů jak z řad příznivců, tak odpůrců katalánské nezávislosti; na pořádek dohlíželo několik stovek policistů, včetně příslušníků protiteroristické jednotky.

Zahajovací řeči přednesli sedmičlennému soudnímu senátu obhájci obžalovaných, kteří vesměs tvrdí, že katalánští politici měli právo žádat pro region nezávislost.

„Toto je výjimečný proces... (Právo na sebeurčení) je synonymem míru, ne války,“ řekl Andreu Van den Eyndehe, právní zástupce bývalého katalánského vicepremiéra a exministra hospodářství a financí Oriola Junquerase.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Autobus španělských gardistů přiváží obviněné k soudu v Madridu.

Sedm obžalovaných mužů a dvě ženy přivezly k soudu vězeňské eskorty v úterý ráno, další tři obvinění jsou souzeni na svobodě a jejich příchod do soudní budovy provázely hlasité protesty pravicových odpůrců katalánské nezávislosti.

Devět obžalovaných je už řadu měsíců ve vazbě, nejdéle jsou za mřížemi dva aktivisté Jordi Sánchez a Jordi Cuixart. Byli zatčeni v polovině října 2017 kvůli tomu, že svolali v září v Barceloně demonstraci po razii španělské policie na úřadech katalánské vlády.

Nejvyšší trest pro expremiéra

Nejvyšší trest - 25 let vězení - požaduje španělská prokuratura pro bývalého vicepremiéra Junquerase. Katalánský expremiér Carles Puigdemont, který od svého útěku v říjnu 2017 žije v zahraničí, má být souzen v odděleném procesu. Trest 17 let vězení hrozí Sánchezovi, Cuixartovi a bývalé šéfce katalánského parlamentu Carme Forcadellové, která je ve vazbě od loňského března.

Zastánci souzených označují katalánské politiky za politické vězně a stejně tak mají za politický i vlastní proces. „Svět se dívá na Madrid. Nechtějí vést proces, ale odsoudit na základě politických důvodů,“ prohlásil jeden z právních zástupců Olivier Peter. Vláda toto nařčení odmítá. Tvrdí, že obžalovaní porušili zákon a soudci postupují v mezích právního řádu.

Katalánští separatisté vyzvali Katalánce, aby na protest dnes v poledne přerušili práci a večer přišli na demonstraci v Barceloně. Další velký protest se má konat v sobotu a na příští středu je naplánována generální stávka.

Reklama

Výběr článků

Načítám