Hlavní obsah

Bývalého člena Stasi soudí kvůli zastřelení Poláka před 50 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli obvinění z vraždy ve čtvrtek před soudem v Berlíně stanul osmdesátiletý bývalý příslušník někdejší východoněmecké tajné policie Stasi. Případ se týká zastřelení Poláka Czeslawa Kukuczky, který se před padesáti lety pokusil přejít do tehdejšího Západního Berlína. Obviněnému, který je v soudních dokumentech označován jako Manfred N., hrozí v případě odsouzení doživotní vězení.

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaný Manfred N. u soudu skrýval svou tvář.

Článek

Obviněný žil dlouhé roky nepovšimnut v rodinném domu se zahradou na předměstí Lipska, napsal deník Bild s tím, že u čtvrtečního stání za muže mluvila pouze jeho advokátka.

„Můj klient obvinění popírá. V tuto chvíli neposkytne žádné další informace,“ citoval list její vyjádření.

Od sjednocení Německa byla Kukuczkova smrt vyšetřována třikrát, aniž by případ skončil u soudu. Průlom přišel až v roce 2016, kdy byly v archivech Stasi nalezeny nové informace, upřesnil německý list.

Přeběhlíci Stasi si řekli i o šestimístné sumy

Zahraniční

Kukuczka byl zabit 29. března 1974 na hraničním přechodu Friedrichstrasse v Berlíně. Osmatřicetiletý polský hasič, ženatý otec tří dětí, v osudný den nejdříve nakráčel na polskou ambasádu a hrozil odpálením výbušniny (později se ukázalo, že šlo o atrapu), pokud mu nebude umožněn odchod do Západního Berlína.

Foto: Profimedia.cz

Začátek soudního procesu s Manfredem N.

Naoko mu bylo vyhověno, k hranici jej doprovázeli agenti východoněmecké Stasi. Ti však měli jasné zadání: polského uprchlíka „zneškodnit“.

Když už Kukuczka procházel checkpointem, vystoupil podle prokuratury tehdy jednatřicetiletý Manfred N. ze svého úkrytu a střelil Poláka ze vzdálenosti dvou metrů do zad.

Kukuczka je jedním z nejméně 140 lidí, kteří byli v letech 1961 až 1989 při pokusu o překonání Berlínské zdi zabiti, podotkla stanice Deutsche Welle.

Bývalí němečtí pohraničníci byli přitom v obdobných případech většinou obviněni ze zabití, nikoli z vraždy.

V tomto případě by však zabití již bylo promlčeno a Manfred N. byl i na nátlak pozůstalých v říjnu 2023 v Německu obviněn z vraždy - dva roky poté, co na muže vydalo mezinárodní zatykač Polsko.

Verdikt v nyní započatém soudním procesu by měl padnout 23. května, informoval Bild.

Stasi chtěla v roce 1989 střílet do lidí, promluvily archivy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám