Hlavní obsah

Bundeswehr bude verbovat i na TikToku

Německé ozbrojené síly využívají všechny dostupné prostředky k tažení proti nedostatku personálu. Na kontroverzní platformě TikTok se už brzy objeví videa, která mají oslovit více mladých.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Příslušníci německých ozbrojených sil absolvovali ve středu slavnostní přísahu nováčků před berlínským zemským sněmem.

Článek

Ministerstvo obrany v současné době pracuje na krátkých reklamních klipech, v nichž představuje armádu jako přitažlivého, spolehlivého a perspektivního zaměstnavatele.

První reklamní spoty mají být na TikToku zveřejněny 8. června, napsal web SpiegelOnline s tím, že ve stejný den bundeswehr v rámci Dne ozbrojených sil otevře některá svá kasárna veřejnosti.

U kolébky stála von der Leyenová

Německá armáda přitom pokračuje v podobné kampani na YouTubu a Instagramu. Příslušné ministerstvo věnovalo v posledních letech výrobě klipů pro tento účel mnoho času a úsilí. Nápad vznikl kdysi za ministryně obrany Ursuly von der Leyenové a nynější šéfky Evropské komise, jež si vytkla za cíl lépe a především účinněji oslovit mladé lidi prostřednictvím sociálních médií.

Kromě náboru chce ministerstvo obrany nový kanál využít také k šíření vlastních informací o bundeswehru, protože na TikToku koluje mnoho soukromých videí o vojácích, z nichž některá jsou pochybná. „Ve většině případů jde o skutečné nebo domnělé vojáky, kteří poskytují informace o své činnosti,“ upozorňuje Spiegel.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová s německými vojáky v květnu 2018

Pro bundeswehr je vstup na TikTok skokem do neprobádaného území. Náboráři pro novou kampaň pracují z bezpečnostních důvodů na speciálně zakoupených počítačích a chytrých telefonech, protože je zakázáno instalovat aplikaci na běžné služební vybavení bundeswehru. Na TikToku již byl zřízen odpovídající kanál „bundeswehrkarriere“.

Zkouší to i kancléř

Podobně postupuje i spolkové kancléřství, které má na TikToku kanál Olafa Scholze. Účet je ovládán z chytrého telefonu, který je používán výhradně k tomuto účelu.

Ferda Atamanová, nezávislá spolková zmocněnkyně pro boj proti diskriminaci, v rozhovoru pro televizi ARD iniciativu spolkového kancléře na TikToku cupovala: „Dokud platforma TikTok a další platformy nebudou dodržovat pravidla a chránit mladé lidi před diskriminací, nenávistnými projevy a nebudou vyřazovat dezinformace nebo proti nim bojovat, není to platforma pro stát.“

Ministerstvo obrany se přesto rozhodlo ke kroku na nové platformě přistoupit, protože TikTok považuje v současné době za nejlepší způsob, jak zaujmout mládež. Ministr Boris Pistorius však nemá v plánu stát se na TikToku aktivním.

Bundeswehr se již několik let potýká s problémy při náboru nového personálu, přičemž zejména počet nováčků stále klesá. V současné době slouží v ozbrojených silách necelých 182 tisíc vojáků, což znamená, že cíl 203 tisíc vojáků, kterého má být dosaženo do roku 2031, je ještě daleko.

Bundeswehr se stává méně atraktivním zaměstnavatelem kvůli válce na Ukrajině a související bezpečnostní situaci v Evropě. To je jeden ze závěrů nejnovějšího studentského žebříčku Trendence, pro který bylo letos dotazováno více než 15 tisíc studentů. Společnost zabývající se výzkumem trhu lidských zdrojů každoročně zjišťuje nejatraktivnější zaměstnavatele v Německu. Podle průzkumu bundeswehr klesl v přízni mladých lidí z druhého na páté místo, přičemž stejně jako loni vede policie před společnostmi Adidas, BMW a Porsche.

V USA až po uši v potížích

TikTok je mezi ochránci osobních údajů kontroverzní, protože panují obavy, že čínské úřady budou mít přístup k údajům uživatelů. V USA dokonce hrozí vyřazení platformy z obchodů s aplikacemi, pokud nebude TikTok do 270 dnů prodán. Tuto lhůtu může současný americký prezident prodloužit až o 90 dní.

Jedním z prvních zájemců je americký miliardář Frank McCourt, který za tímto účelem vytváří konsorcium. Vlastník TikToku, společnost ByteDance, a čínská vláda však už oznámili, že TikTok prodat nehodlají.

Německo: Sbohem, pacifisme, vítej, vojenská mocnosti

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám