Hlavní obsah

Bulharská náhradnice u europoslanců uspěla

– Brusel

Schválení nové Evropské komise už nic nebrání. Nová bulharská kandidátka na post eurokomisařky pro humanitární pomoc Kristalina Georgievová při středečním slyšení před poslanci Evropského parlamentu uspěla. Komise tak může být schválena 9. února.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Kristalina Georgievová odpovídá v Bruselu na otázky europoslanců.

Článek

Viceprezidentka Světové banky Georgieovová nahradila Rumjanu Želevovou, která působila nepřesvědčivě a navíc u ní ulpělo podezření, že uvedla nesprávné údaje ohledně majetku. [celá zpráva]

Poslanci se Georgieovové ptali na postup EU při pomoci Haiti, unie čelila kritice, že pomoc byla malá a opožděná. Kritizoval ji i Václav Klaus.

"Haiti musí začínat od nuly, ale nebude v tom samo," zdůraznila kandidátka. Podotkla, že reakce Evropské komise byla rychlá a efektivní. Připustila ale, že je třeba se bavit i o tom, co by mohla unie dělat v budoucnu při podobných událostech lépe.

Vysvětlovala také, kde všude by měla EU v krizových situacích zasahovat, jak by měla spolupracovat s neziskovými organizacemi i to, nakolik je problematika humanitární pomoci spojena s ekologickými tématy a problémy jako odlesňování.

"Výborné představení, koordinátoři (jednotlivých frakcí) jí bez pochyby dají velmi pozitivní doporučení," ohodnotil na síti Twitter vystoupení Bulharky europoslanec Gay Mitchel z nejsilnější lidovecké frakce. Pozitivně se vyjádřil i koordinátor socialistů Hannes Swoboda.

Evropská komise měla podle původních záměrů začít pracovat již od listopadu loňského roku. Kvůli průtahům se schvalováním Lisabonské smlouvy o reformě EU se to však odložilo. Hlasování o komisi Evropský parlament plánoval na 26. ledna, ale kvůli výměně bulharské kandidátky i toto datum padlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám