Hlavní obsah

Bulhaři nepovolili Lavrovovi přelet, do Severní Makedonie musel přes Turecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změnit trasu muselo ve čtvrtek letadlo s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem na cestě do Severní Makedonie, kam letěl na zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Bulharsko totiž přehodnotilo povolení pro vstup Lavrovova letounu, a tak stroj musel z Moskvy do Skopje letět přes Řecko a Turecko, informovala agentura Reuters. Důvodem byla podle agentury TASS přítomnost Lavrovovy mluvčí Mariji Zacharovové na palubě.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Zacharovová označila podle Reuters bulharskou změnu názoru za „zlovolnou hloupost rusofobů“. Podráždil ji především fakt, že „úřady poprvé v dějinách nedaly zákaz letadlu, ale osobě v daném letadle“.

Podle agentury TASS pohrozila, že by Rusko v odpovědi na bulharský „nebezpečný precedens“ mohlo přijmout podobná opatření pro přelety letadel s představiteli NATO.

Foto: Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová

Bulharský zákaz prodloužil trasu letadla zhruba o 150 kilometrů. Přes Bulharsko je to z Moskvy do Skopje 1922 kilometrů a prodloužená trasa činila podle záznamů serveru Flightradar 2071 kilometrů. Agentura TASS ale uvedla, že Lavrovovo letadlo „urazilo vzdálenost asi 4000 kilometrů“ a „let trval více než pět hodin“.

Foto: flightradar24.com

Trasa letounu Sergeje Lavrova poté, co mu Bulharsko zakázalo přelet.

Jednání OBSE kvůli Lavrovově přítomnosti bojkotuje Ukrajina, Polsko a rovněž Estonsko, Lotyšsko a Litva. Česko zastupuje ministr zahraničí Jan Lipavský, nechce se však zúčastnit ničeho, co by mohlo dát legitimitu ruské válce proti Ukrajině.

Lavrov trvá na pokračování bojů, aby Ukrajina nemohla dozbrojit

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám