Hlavní obsah

Bulhaři demontují obří pomník Rudé armády. Nad Sofií se tyčil sedm desetiletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie

Dělníci v bulharské Sofii začali demontovat 45 metrů vysoký pomník sovětské Rudé armády, který se nad městem tyčil od roku 1954. Oficiální zdůvodnění úřadů je, že letitý monument představuje bezpečnostní riziko. Děje se tak ale v době, kdy bulharská vláda k nelibosti tamního prezidenta Rumena Radeva podporuje Ukrajinu proti Rusku vojenskými dodávkami. Demontáž pomníku se neobešla bez protestů.

Bulhaři začali demontovat 45 metrů vysoký památník Rudé armády v Sofii Video: Reuters

 
Článek

„Regionální úřady rozhodly o demontáži pomníku sovětské armády poté, co průzkum ukázal, že představuje pro místní obyvatele nebezpečí,“ citovala agentura AFP guvernérku Viaru Todevovou.

Sochař Marin Markov řekl agentuře Novinite, že v nohou soch byly objeveny trhliny. „Postupem času dovnitř vsakovala voda, která v zimě zamrzala, a led způsobil trhliny,“ uvedl.

Definitivní rozhodnutí o odstranění pomníku padlo v srpnu 2023 s tím, že sousoší bude přemístěno do Muzea socialistického umění. Podle průzkumu provedeného v říjnu s tím většina obyvatel Sofie souhlasila, pro zachování monumentu se tehdy vyslovila jen zhruba třetina respondentů.

Bulharský prezident vetoval dodávku obrněnců Ukrajině. Přehlasujeme ho, slibuje šéf parlamentu

Evropa
Foto: Stringer, Reuters

Dělníci rozebírají sovětský pomník v Sofii

Foto: Profimedia.cz

Protesty proti odstranění pomníku Rudé armády v Sofii

„Proč není tato památka opravena, když je nebezpečná? Proč by měla být odstraněna a přesunuta?“ stěžoval si například představitel bulharských socialistů Ivan Takov.

Zacharovová: Nepřátelské gesto

Zahájení demontáže pomníku v úterý provázely protesty. „Tento památník má právoplatné místo, protože ilustruje naši historii a umění té doby,“ řekla agentuře AFP jedna z demonstrujících Vesela Najdenová.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová to označila za „nové nepřátelské gesto“ Bulharska a obvinila ho, že si „zvolilo špatnou stranu historie“.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Hlava z rozebraného pomníku v Sofii

Osmimetrové bronzové sousoší na 37 metrů vysokém podstavci na Bulváru Cara Osvoboditele znázorňuje sovětského bojovníka doprovázeného mužem a ženou s dítětem v náručí. Odhaleno bylo k desetiletému výročí osvobození Bulharska sovětskou armádou během druhé světové války.

Reliéfy na podstavci sochy znázorňují výjevy z ruské říjnové revoluce z roku 1917 i z druhé světové války. Po pádu komunistického režimu v roce 1989 se pravidelně objevovaly výzvy, aby byl monument odstraněn. Podpora pro takový krok však dlouho nebyla dostatečná.

Pomník byl také opakovaně pomalován aktivisty, nejen v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

V roce 2013 například kdosi v době výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa z roku 1968 pomaloval reliéf na podstavci sousoší na růžovo a připojil bulharský a český nápis „Bulharsko se omlouvá“. Tehdejší bulharský ministr zahraničí Kristian Vigenin to odsoudil jako znesvěcení pomníku, zatímco Moskva žádala přísné potrestání viníků.

Bulhaři se omlouvají za srpen 68. Památník rudoarmějců přebarvili na růžovo

Evropa
Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Dělníci rozebírají sovětský pomník v Sofii

Foto: Profimedia.cz

Odstraňování pomníku Rudé armády v Sofii

Bulharsko je pravoslavná země s úzkými historickými a kulturními vazbami na Rusko.

Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu ale vzájemné vztahy citelně ochladly, Sofie mimo jiné vyhostila několik ruských diplomatů. Bulharská vláda navíc Kyjev podporuje i vojensky, prezident Radev je ale proti. Jeho veto naposledy bulharští zákonodárci přehlasovali počátkem prosince.

K zákazu aut s ruskou poznávací značkou se přidalo i Bulharsko

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Město Sofie

Výběr článků

Načítám