Hlavní obsah

Budapešť si předvolala slovenského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek maďarského ministra zahraničních věcí Tamás Menczer si předvolal slovenského velvyslance v Budapešti. Důvodem jsou vyjádření šéfa slovenské diplomacie Rastislava Káčera o údajných územních nárocích Maďarska.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer

Článek

Káčer se v televizi Markíza vyjádřil v tom smyslu, že pokud by byl Vladimír Putin na Ukrajině úspěšný, Maďarsko by mělo územní nároky vůči Slovensku. „Je v našem zájmu, aby Putin úspěšný nebyl, pokud nám záleží na naší vlastní zemi,“ řekl Káčer.

Menczer na tato slova reagoval prohlášením, že Káčer útočí na Maďarsko, protože vláda premiéra Viktora Orbána je za mír a proti sankcím. Slova šéfa slovenské diplomacie označil za neakceptovatelné a nesmyslné lži.

„Maďarsko-slovenské partnerství ve V4 přežije takové figurky, jakou je Rastislav Káčer,“ uvedl náměstek maďarského ministra zahraničí.

Střízlivý Slota

Na domácí politické scéně kritizovali Káčera za zmíněná slova expremiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) a poslanec OLaNO György Gyimesi.

Oba označili Káčera za „střízlivého Slotu“ a žádali slovenského ministra zahraničí, aby se Maďarsku omluvil. Káčer tuto možnost odmítl.

„Nebudu se nikomu omlouvat za to, že chráním zájmy své země. Že její teritoriální integritu, suverenitu a svobodu považuji za svatý grál snažení naší diplomacie,“ uvedl Káčer.

„Nekritizuji Maďary. Je to kritika konkrétní politiky. Té, která z lídra boje za demokracii v regionu začátku 90. let učinila černou díru na evropské politické mapě a Putinova trojského koně v Evropě,“ dodal slovenský ministr zahraničí.

Káčer byl v minulosti slovenským velvyslancem v Budapešti i v Praze.

Děti, které slovenská policie nutila vzájemně se fackovat, dostanou půl milionu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám