Hlavní obsah

Budapešť odmítá český návrh na omezení pohybu ruských diplomatů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó považuje za nerozumný návrh České republiky omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru. Šéf maďarské diplomacie to řekl v rozhovoru pro ruský deník Izvestija.

Foto: Profimedia.cz

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (vpravo) a jeho maďarský protějšek Péter Szijjártó

Článek

Iniciativa je podle něj v rozporu se zásadami Budapešti. „Ze zásady jsme nikdy nepodporovali zavádění opatření, která by omezovala diplomatickou činnost,“ uvedl v interview s ruským listem Szijjártó. „Při vší úctě k mému českému kolegovi, tato iniciativa je naprosto v rozporu s naším přesvědčením. Mám s ním dobré vztahy. Ale nemyslím, že to bude rozumné,“ dodal šéf maďarské diplomacie na dotaz deníku, zda tedy Maďarsko „nikdy tuto iniciativu nepodpoří“.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský dříve prostřednictvím svého mluvčího ČTK potvrdil, že Česká republika s tímto návrhem přišla, a o české snaze omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru napsal nedávno britský deník Financial Times. Podle Lipavského se řada špionážních aktivit odehrává pod diplomatickým krytím.

Scestné, hodnotí Moskva český návrh omezit pohyb ruských diplomatů v Schengenu

Evropa

„Mohu potvrdit, že takový návrh existuje. Jednání nejsou uzavřena, takže nemohu sdělovat detaily. Myslím, že kolegové z evropských zemí rozumí tomu, že špionážní aktivity znamenají riziko, a je veřejně známým faktem, že celá řada špionážních aktivit probíhá pod diplomatickým krytím,“ uvedl Lipavský skrze svého mluvčího.

Chci mír, odmítl Szijjártó dodávky Ukrajině

Praha podle listu návrh přednesla k vyjednávání o 12. evropském balíčku protiruských sankcí. „Nikdy neschválíme sankční balík, který by obsahoval body v rozporu s našimi národními zájmy. Uvidíme, jak budou jednání o 12. balíku pokračovat,“ uvedl nyní v ruském deníku Szijjártó. Mimo jiné také řekl, že se nic nezmění na přístupu maďarské vlády, která odmítá poskytovat Ukrajině zbraně. Ty Kyjevu dodává řada západních zemí, aby se Ukrajina mohla bránit ruské vojenské agresi a získat zpět okupovaná území. „My chceme mír,“ uvedl Szijjártó.

Český návrh omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru už dříve kritizovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, která ho označila za scestný a rusofobní. Dodala, že pokud by byl návrh zrealizován, bude Rusko na situaci reagovat.

Česko chce omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám