Hlavní obsah

Budapešť na pokyn Moskvy zasahuje do slovenských voleb, tvrdí exministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr obrany Jaroslav Naď, který v sobotních volbách kandiduje za stranu Demokraté Eduarda Hegera, tvrdí, že maďarská vláda na pokyn Moskvy zasahuje do slovenské předvolební kampaně. Reagoval tak na účast šéfa maďarské diplomacie Pétera Szijjártóa na předvolebních akcích strany Aliance, kterou Naď označil za proruskou a antievropskou.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Slovenský exministr obrany Jaroslav Naď

Článek

Naď tvrdí, že Szijjártó o své cestě neinformoval v dostatečném předstihu slovenský resort zahraničí. Exministr považuje za nepřípustné, aby ministr sousední země navštěvoval mítinky politické strany na Slovensku několik dní před volbami. „To, že si udělal program tak, aby absolvoval předvolební mítinky proruské a anti evropské strany Aliance, není nic jiného než zasahování maďarské vlády, zjevně na pokyn a se zájmem Moskvy, do slovenské předvolební situace,“ uvedl Naď.

Exministr obrany připomněl, že Szijjártó už předtím zasahoval do slovenské kampaně, když kritizoval zadržení bývalého policejního ředitele Tibora Gašpara, který ve volbách kandiduje za stranu Směr-sociální demokracie Roberta Fica. Zadržení Gašpara označil maďarský ministr za útok na slovenskou opozici. „Podporuje proruskou Alianci a proruský Směr, protože mu to přikázala Moskva?“ položil otázku Naď.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Maďarska Péter Szijjártó

Podle exministra už nikdo nepochybuje o tom, že Směr, Slovenská národní strana a hnutí Republika slouží jako Trojské koně Moskvy a Vladimíra Putina. Naď připomněl, že při poslední návštěvě v Bratislavě jednal šéf maďarské diplomacie s Ficem a měli společnou tiskovou konferenci.

„Putin zjevně vidí, že to nestačí a potřebují udělat víc, jako to, že tady podporují různé demonstrace proti vládě a NATO, aby ovlivňovali nálady na Slovensku,“ řekl Naď. „Nic tak nespojuje politiky, jako peníze, chuť po moci a strach. Domnívám se, že i proto je takové propojení mezi Moskvou, Budapeští a Robertem Ficem,“ dodal exministr obrany.

Maďaři obracejí s ratifikací vstupu Švédska do NATO

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám