Hlavní obsah

Brutální znásilnění ve Varšavě. Kolemjdoucí Bělorusce nepomohli, zemřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úmrtí 25leté Bělorusky, kterou před zraky kolemjdoucích v noci na konci února na ulici v centru Varšavy brutálně znásilnil muž, šokovalo polskou veřejnost. Vyšlo totiž najevo, že svědci hrůzného činu ženě nepomohli, zůstala několik dlouhých hodin nahá ležet ve dvoře jednoho z luxusních domů v centru polské metropole. Záchranku zavolal až druhý den dopoledne vrátný objektu. Policie útočníka dříve odsouzeného za držení drog a drobné krádeže zadržela. Je to zřejmě fanoušek příběhů o sériových vrazích – taková literatura se našla v jeho bytě.

Foto: Polská policie

Policisté odvádějí třiadvacetiletého Poláka podezřelého z brutálního znásilnění a vraždy

Článek

„Jmenovala se Liza, bylo jí 25 let, měla hnědé oči a talent na navrhování čepic. Do Polska přijela jako uprchlice z Běloruska,“ uvedl server Wiadomości. Útočník ji napadl v ulici Żurawia, když se vracela 25. února brzy ráno domů. Zatáhl ji do blízkého dvora, kde ji brutálně zbil a znásilnil. Jeho počínání přitom viděly dvě ženy, které šly okolo a na chvíli se zastavily, což zachytily bezpečnostní kamery na domě.

Znásilňované ženě ale nepomohly, policii později tvrdily, že měly za to, že se dívají na dva lidi bez domova mající konsensuální sexuální styk. Zároveň ale také vypověděly, že je muž vulgárními výrazy přesvědčoval, aby šly pryč. To, že byly svědkyněmi útoku, jim podle jejich tvrzení došlo až ze zpráv v médiích.

Běloruska v pátek v nemocnici zemřela. Lékaři zjistili, že násilník se ji pokusil zardousit. Když byla v bezvědomí, ukradl jí podle policie peněženku, mobil i platební karty.

Sedm mužů v Indii znásilnilo španělskou turistku před očima manžela

Zahraniční

Násilník měl rád příběhy sériových vrahů

Policie zadržela podezřelého několik hodin poté, co byla nalezena jeho oběť. Server Wiadomości ho identifikoval jako 23letého Doriana S., který žil se svou přítelkyní ve varšavské čtvrti Mokotów. Do polské metropole se přistěhoval z jihopolského Opole. V minulosti byl odsouzen za držení drog a drobné krádeže. Podle serveru je zjevně fanouškem příběhů o sériových vrazích, v bytě měl několik knih na toto téma.

Foto: Profimedia.cz

Ve varšavské ulici Żurawia, kde násilník napadl Bělorusku Lizu, vzniklo improvizované pietní místo.

„Podle mého názoru máme co do činění s mužem fascinovaným fenoménem sériových vrahů. Vypadá to jako realizace brutálních plánů proti ženám inspirovaných popkulturním fenoménem romantizace postav sériových vrahů,“ komentovala Magdalena Grzybová, kriminoložka z Jagellonské univerzity.

Svůj hrůzný čin násilník podle serveru Nastojaščeje vremja plánoval. Při výslechu prý vysvětlil, že chtěl mladou ženu vyděsit a okrást ji, protože nutně potřeboval peníze. Údajně také řekl, že si nepamatuje, co se stalo.

Cítím bolest i zlost, reagovala Cichanouská

Útok na mladou ženu důrazně odsoudila Svjatlana Cichanouská, která je od běloruských prezidentských voleb v roce 2020 hlavní tváří běloruské opozice. „Je těžké popsat bolest, kterou nyní cítím. Ale cítím i zlost. Zlost kvůli té nespravedlnosti. Kvůli tomu, že se ženy nemohou cítit v bezpečí. Kvůli tomu, že někdo z toho, co se stalo, viní oběť násilí,“ uvedla.

Ve středu na Lizinu památku projde Varšavou průvod. „Co měla za plány a o čem snila, se už nedozvíme. Byla brutálně znásilněna a zavražděna v noci v exkluzivní čtvrti v centru Varšavy. Nikdo nezareagoval, nikdo nezavolal na linku 112,“ uvedli organizátoři akce.

Účastníci průvodu by po dobu jeho trvání měli zachovat ticho, aby upozornili na to, že většina obětí znásilnění není s to během útoku křičet kvůli efektu zamrznutí nebo ztráty vědomí. K tomu, že Lize nikdo nepomohl, podle organizátorů přispělo právě i to, že nekřičela.

Razie ve Vídni. Sedmnáctičlenný gang je podezřelý ze sexuálního zneužívání 12leté dívky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám