Hlavní obsah

Brusel tlačí na Irák kvůli Litvě

Právo, ČTK, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie stupňuje tlak na Irák, aby zastavil lety svých aerolinek do Běloruska. Jejich prostřednictvím se do Minsku dostávají stovky běženců, kteří za aktivní podpory běloruských úřadů pokračují k nechráněné bělorusko-litevské hranici a snaží se nepozorovaně dostat do sousední pobaltské země.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Migranti stojí u plotu v nově vybudovaném uprchlickém táboře ve vojenském prostoru Rudninkai poblíž litevského Vilniusu.

Článek

Denně takto uspějí desítky až stovky nelegálních migrantů, v Litvě jich jsou už více než čtyři tisíce. Zvýšený počet migrantů z Běloruska v posledních dnech zaznamenává také Polsko.

Do vyjednávání se zapojily i diplomacie členských států Unie včetně Česka
server Politico

Na irácké vedení apeloval předseda Evropské rady Charles Michel i šéf unijní diplomacie Josep Borrell. K tlaku na Bagdád se podle serveru Politico připojily také diplomacie jednotlivých členských států včetně Litvy, Německa, Rakouska i Česka.

Ve čtvrtek byl zrušen let společnosti Iraqi Airways z Basry do Minsku. Letoun přepravce Fly Bagdad sice týž den přistál v běloruském hlavním městě, další plánovaný let se už ale neuskutečnil.

Litva běžence vrací

Počet leteckých spojů se dramaticky zvýšil poté, co Brusel rozšířil sankce proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka po vynuceném přistání letounu Ryanair v Minsku s opozičním blogerem Ramanem Pratasevičem na palubě. Bělorusko také výrazně posílilo vzdušné spojení s Tureckem.

Zavřít každý metr hranice, nařídil Lukašenko poté, co mu Litva začala vracet migranty

Evropa

Podle diplomatů citovaných serverem Politico jsou ale možnosti Bruselu účinně zatlačit na Irák omezené, neboť Unie nemá na Bagdád silnou diplomatickou „páku“. „Iráčané vědí, že je potřebujeme pro naši bezpečnost a že nemůžeme riskovat další Afghánistán za našimi dveřmi,“ řekl serveru diplomatický zdroj.

„Čtyřmetrový plot za 1,5 miliardy eur, stany v uprchlických táborech, do nichž zatéká, zjednodušení deportačních řízení či slzný plyn, ale i videoblog Iráčana z tábora v Kapčiamiestisu s přesnými instrukcemi, jak překročit hranice – to vše obnáší hybridní válka Lukašenkova režimu s Litvou, kam z Běloruska za aktivní podpory vedení země denně prchají desítky nelegálních migrantů,“ napsal o situaci na hranici ruský list Novaja gazeta.

Bojujeme s Lukašenkem o Schengen. Litva začala vracet migranty do Běloruska

Zahraniční

O „hybridní válce“ otevřeně mluví i litevské vedení, které počátkem týdne přijalo sporné rozhodnutí vracet běžence zpět do Běloruska. Zahraniční partnery o tom informovala šéfka diplomacie Agne Bilotaiteová.

Lukašenko: Jsou to nacisté

Lukašenko v reakci nařídil zpřísnit ostrahu jižní a západní hranice, aby na území Běloruska „nepronikla ani noha“. Úřady sousedních zemí obvinil z nacismu.

„Vyhazují napůl živé lidi na naše území,“ prohlásil. Televize Belarus-1 obsáhle informovala o údajné smrti jednoho z běženců po návratu zpět na běloruské území, jejíž příčinou měl být hemoragický šok vyvolaný masivním krvácením. „Navrácení migranti mají střelná poranění a stopy po kousnutí psů,“ napsala včera také ruská agentura TASS.

Exodus sportovců z Běloruska pokračuje. Nevrátí se ani olympijský medailista v desetiboji

Evropa

Litva tvrzení označuje za provokaci. Běloruský opoziční server Naša Niva uvedl, že „místní obyvatel“, který státním televizím vylíčil, jak našel umírajícího migranta, je ve skutečnosti podplukovníkem v záloze a jeho syn je u pohraničníků náčelníkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám