Hlavní obsah

Britští poslanci podpořili zákon k Johnsonově brexitové dohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britští poslanci v pátek schválili ve druhém čtení prováděcí zákon k brexitové dohodě, kterou s EU dojednal premiér Boris Johnson. Norma má zajistit, že Spojené království opustí Evropskou unii podle plánu 31. ledna příštího roku.

Foto: Jessica Taylor, ČTK/AP

Premiér Boris Johnson

Článek

Návrh zákona, známý pod zkratkou WAB, do britského práva převádí dohodu o podmínkách odchodu země z EU. Konečné schválení v Dolní sněmovně se čeká 9. ledna. Do horní komory parlamentu, Sněmovny lordů, by se měl zákon podle britského tisku dostat 13. ledna a v týdnu od 27. ledna získat formální souhlas královny.

Brexitovou dohodu musí ještě schválit Evropský parlament, což by se mohlo stát v týdnu od 13. ledna.

Moje nová vláda zemi vyvede z EU do konce ledna, ujistila Brity královna

Evropa

Až Spojené království z Evropské unie odejde, nastane jedenáctiměsíční přechodné období, jehož konec je zatím stanoven na prosinec 2020. Během něj budou obě strany dojednávat dohody upravující budoucí vzájemné vztahy. Británie už nebude členem společenství, prakticky se ale pro firmy a občany nic nezmění. Britská vláda již dala najevo, že návrh brexitového zákona bude obsahovat část, která prodloužení přechodného období vylučuje.

Deník The Guardian napsal, že vláda z brexitového zákona vyňala části důležité pro opoziční labouristy. Ty se týkaly například ochrany pracovníků a byly součástí předchozí verze návrhu zveřejněného v říjnu. Tehdejší Johnsonova menšinová vláda doufala, že tak získá hlasy rebelů z řad labouristů. V novém parlamentu již má Johnsonova Konzervativní strana většinu a zákon jím prošel bez problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám