Hlavní obsah

Britští odboráři v tričkách už oslavují smrt Thatcherové

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii vyvolala skandál trička, která se prodávají na sjezdu tamních odborů. Už dopředu se na nich oslavuje úmrtí bývalé premiérky Margaret Thatcherové.

Foto: Beforeshegoes

Tričko s Thatcherovou

Článek

Trička přijdou na odborářském sjezdu svazu TUC v Brightonu na deset liber (300 korun). Na jednom z nich je tvář Železné lady  – nyní trpící Alzheimerovou nemocí – s hornickou přilbou a nápisem „Bim Bam! Čarodějnice je mrtvá“, další zobrazuje hřbitovní kříž s vytesaným jménem bývalé premiérky a hlásá: „Generace odborářů budou tančit na hrobu Thatcherové.“ „V případě smrti Thatcherové rozbalte a okamžitě oblečte,“ upozorňuje na přiloženém štítku prodejce, Středisko pro nezaměstnané v Derbyshire napojené na TUC.

Foto: Beforeshegoes

Tričko s Thatcherovou

Konzervativní vláda Thatcherové omezila moc odborů a zrušila povinné členství v odborech. Její politika uzavírání továren a dolů měla velký dopad. Mnoho Britů tvrdí, že zničila britský průmysl. Opatření, která zavedla, měla největší dopad ve Skotsku.

„Zdá se, že Skotům se (tričko) líbí,“ zažertoval prodavač Shay Boyle. Listu Daily Telegraph řekl: „Mnozí lidé nicméně říkají: ,Sympatizuji, ale nikdy bych si jej neoblékl‘.“

Toryové označili trička za „nechutná“. „Ukazuje to odvrácenou tvář extrémní levice, která se nedokázala smířit s porážkou ze strany této obdivuhodné, ale nyní křehké paní,“ řekl poslanec Conor Burns.

Jeho kolegové vyzvali labouristy, aby se od odborů okamžitě distancovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám