Hlavní obsah

Britští konzervativci odmítají předčasné volby, hádají se o brexitu

Aktualizováno

Brexit podle britské Konzervativní strany nepovede k předčasným volbám. Volby budou až v roce 2022. Na stranickém sjezdu to řekl vůdce strany Brandon Lewis.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Bývalý ministr pro brexit David Davis řekl, že si nemyslí, že se budou konat předčasné volby a že je na premiérce Therese Mayové, zda do nich konzervativce povede. Davis také řekl, že by premiérku v hlasování o důvěře podpořil. Davis ale kritizoval premiérčin plán z Chequers o brexitu, když řekl, že pokud ho vláda bude chtít zachovat, přijde o část hlasů.

Mayová v rozhovoru se Sunday Times plán znovu hájila. Řekla, že je to jediná proveditelná strategie a že kritici tohoto plánu politikaří. „Jediný návrh, který je v tuto chvíli na stole, je plán z Chequers,” řekla Mayová.

Británie má z Evropské unie vystoupit v březnu příštího roku, ale zda se podaří dohodu s EU dojednat, zatím není jasné. Opoziční labouristé na svém sjezdu rozhodli, že budou hlasovat proti jakékoli dohodě založené na plánu z Chequers. Davis prohlásil, že doufá, že z tohoto plánu sejde a že neprojde v Evropě ani v parlamentu.

První zádrhel poznamenal sjezd konzervativců už v sobotu v předvečer hlavního programu. Reportérka deníku The Guardian zjistila, že mobilní aplikace určená pro účastníky konference umožňuje přihlášení jen za použití e-mailové adresy dané osoby.

Mnozí zákonodárci se do ní zaregistrovali veřejně dostupnými pracovními e-maily a kdokoli se tak mohl v jejich jménu přihlásit a získat například telefonní čísla i na členy vlády. Strana se za technický nedostatek omluvila.

Reklama

Výběr článků

Načítám