Hlavní obsah

Britské labouristy povede Ed Miliband

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester
Aktualizováno

Novým předsedou britské Strany práce se v sobotu stal Ed Miliband. Byl zvolen na konferenci v Manchesteru. Jen těsně porazil svého bratra Davida Milibanda, který byl ministrem zahraničí ve vládě Gordona Browna, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Edward Miliband

Článek

Čtyřicetiletý Ed Miliband svého o pět let staršího bratra porazil nejtěsnějším rozdílem. Dostal 50,65 % hlasů, zatímco bývalý ministr zahraničí David Miliband 49,35 %. O vítězi rozhodly přerozdělené hlasy dalších kandidátů, kteří zůstali s odstupem za oběma bratry - exministra školství Eda Ballse, bývalého ministra zdravotnictví Andyho Burnhama a poslankyně Diane Abbottové.

Ed Miliband vystřídal v čele strany Harriet Harmanovou, která vedla stranu provizorně po demisi předchozího předsedy Gordona  Browna. Ten odešel ze strany po prohraných volbách. Ed se narodil 24. prosince 1969 v Londýně, je synem marxistického teoretika Ralpha Milibanda a Marion Kozakové. Studoval v Oxfordu a na London School of Economics.

Profil Eda Milibanda

Po vítězství labouristů ve volbách v roce 1997 začal pracovat jako poradce Gordona Browna, jemuž psal projevy, když byl ministrem financí. Od roku 2005 zasedá v britském parlamentu. Od června 2007 do října 2008 pracoval jako náměstek ministra v úřadu vlády a kancléř lancasterského vévodství. Poté se stal ministrem pro energii a změnu klimatu, kterým byl až do vládního střídání stráží letos v květnu. Tehdy také oznámil svůj úmysl kandidovat na pozici šéfa labouristů. V té době byl britské veřejnosti méně známý než jeho bratr, ale byl oblíbený ve straně a měl podporu odborů.

Ed Miliband není ženatý, jeho partnerkou je právnička Justine Thorntonová, se kterou má jednoho syna.

Reklama

Výběr článků

Načítám