Hlavní obsah

Britské královně Alžbětě II. odoperovali šedý zákal

Londýn

Britská královna Alžběta II. podstoupila v květnu chirurgický zákrok, při kterém jí byl odstraněn šedý zákal. Bez bližších podrobností to v pátek oznámil Buckinghamský palác. Zákrok byl úspěšný a královna je v pořádku.

Foto: Pool, Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

„Mohu potvrdit, že královna minulý měsíc úspěšně podstoupila krátký plánovaný zákrok při léčbě šedého zákalu,“ řekl mluvčí paláce.

Královna, která je na trůnu více než 66 let a ve svých 92 letech je nejstarší panovnicí na světě, podle agentury Press Association podstoupila nejběžnější operaci ve Spojeném království v londýnské soukromé nemocnici krále Edwarda VII. Kvůli zákroku nemusela rušit žádné ze svých reprezentačních povinností, i když při nedávných akcích byla spatřena ve slunečních brýlích.

Foto: Yui Mok, ČTK/AP

Krátce po operaci šedého zákalu nosila královna Alžběta II. sluneční brýle.

Alžběta II. se v pátek  - bez brýlí - objevila na zahájení výstavy ve Westminsterském opatstvím, spolu se svým synem a následníkem trůnu princem Charlesem. Na veřejnosti se ukáže i v sobotu na oslavě svých narozenin. Narodila se sice 21. dubna, ale narozeniny slaví v červnu, kdy je větší pravděpodobnost příznivějšího počasí pro přehlídku, která oslavy provází.

Foto: Pool, Reuters

Britská královna Alžběta II. zahájila v pátek výstavu ve Westminsterském opatství.

Královna se i přes svůj vysoký věk těší pevnému zdraví, každý rok zvládá stovky akcí. Jen předloni vynechala vánoční mši ve své venkovské rezidenci Sandringham na východě Anglie, které se účastní s rodinou. Tehdy se ještě zotavovala ze silného nachlazení. V roce 2013 necelé dva dny strávila v londýnské nemocnici kvůli střevním potížím. Tehdy se psalo, že v nemocnici byla poprvé za posledních deset let.

Reklama

Výběr článků

Načítám