Hlavní obsah

Britská vláda se s firmami domlouvala na obhajobě jádra po Fukušimě

Novinky, rei
Londýn

Britská vláda vytvořila s energetickými firmami společný plán obhajoby jaderné energie, aby v důsledku havárie v japonské nukleární elektrárně Fukušima 1 nebyly ohroženy plány výstavby nové generace elektráren na britských ostrovech. E-mailová korespondence obou stran byla zveřejněna na žádost deníku The Guardian na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Foto: Profimedia.cz

Zcela zničený třetí blok jaderné elektrárny Fukušima

Článek

Úředníci z ministerstva průmyslu a obchodu začali společnou strategii s mezinárodními firmami EDF Energy, Areva a Westinghouse koordinovat už dva dny po zemětřesení a tsunami ve Fukušimě, kdy ještě nebyla znám rozsah úniku radiace z elektrárny, napsal list.

„Toto má potenciál zbrzdit jaderný průmysl na celém světě. Musíme zajistit, aby chlapíci a dívenky stavějící se proti jádru z toho nevytěžili. Opravdu potřebujeme ukázat, že jádro je bezpečné,“ napsal jeden z pracovníků ministerstva. Stejně jako jeho kolegové tento úředník zdůrazňoval, že je důležité, aby incident ve Fukušimě nepodlomil veřejnou podporu jaderné energii.

Takovou spolupráci s vládou odsoudil Zac Goldsmith, jenž vládní konzervativce zastupuje v parlamentním výboru pro životní prostředí. „Vláda nemá v popisu práce zajišťovat firmám styk s veřejností a bylo by děsivé, kdyby se snažila bagatelizovat důsledky havárie ve Fukušimě,“ řekl.

Nehodu ve Fukušimě 1 zapříčinilo zemětřesení a následná mohutná vlna tsunami z 11. března. Osmdesát tisíc lidí kvůli ní muselo opustit své domovy. Japonské úřady nejprve nehodu klasifikovaly stupněm čtyři, což značí, že havárie má lokální dopad. Později však byl vyhlášen sedmý, nejvyšší stupeň, stejně jako před lety v Černobylu.

Havárie ovlivnila v mnoha zemích včetně Británie názor veřejnosti na jaderné elektrárny. V Německu, Itálii, Švýcarsku, Thajsku a Malajsii vlády dokonce zrušily plány výstavby nových elektráren. Německo chce od jádra úplně ustoupit.

O čem si psali zástupci firem a vlády
E-mail z Westinghouse připouštěl, že nový reaktor „nebyl uzpůsoben proti zemětřesením takové síly jako v Japonsku“ a bude muset být upraven.
Šéf oddělení ministerstva pro jadernou energetiku Mark Higson napsal firmě EDF, aby přivítala plánované oznámení o přehodnocení bezpečnosti elektráren ministrem Chrisem Huhnem.
EDF vyzvala, aby ministři neodkládali souhlas s novým uložištěm radioaktivního materiálu v hrabství Suffolk. Zároveň poukázala, že za to hrozí soud.
Ministerstvo obchodu varovalo, že potřebuje „dobrou odpověď průmyslu prokazující bezpečnost jaderné energetiky, jinak to bude mít negativní dopady na trh“.
Sedmého dubna oddělení pro jadernou energetiku pozval zástupce firem do Londýna ke společnému jednání. Cílem bylo „diskutovat o společné komunikační strategii a postupu s cílem udržení důvěry britské veřejnosti v bezpečnost jaderných elektráren po nedávných událostech v jaderné elektrárně Fukušima.

Reklama

Výběr článků

Načítám