Hlavní obsah

Protesty proti lockdownu v Londýně. Policie zatkla přes 100 lidí

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Odpůrci druhého britského lockdownu a stoupenci každoročního protestu Million Mask March (Pochod milionu masek) spojeného se skupinou Anonymous se ve čtvrtek večer střetli v Londýně s policií. Během protestů bylo zatčeno 104 lidí. Jak uvedla londýnská policie, většina kvůli porušení protikoronavirových opatření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

I přes lockdown uspořádali Anonymous tradiční pochod v Londýně (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Protestní pochod ulicemi Londýna započal po šesté hodině večerní a zamířil na Trafalgar Square, kde ho policie o necelou hodinu později ukončila. Právě na náměstí došlo také k potyčkám s policisty. Menší skupinky protestujících následně zůstaly v okolních ulicích.

„Máme osm měsíců pandemii. Upřímně, není omluvy pro lidi, kteří tak nebezpečně porušují nařízení, která mají zabránit šíření koronaviru,“ uvedla policejní velitelka Jane Connorsová.

Protestující nesli transparenty požadující ukončení opatření. „Už žádný lockdown, už žádné roušky, už žádné lži,“ stálo na jednom z nich. „Vezmeme si svou zemi zpět,“ skandovali někteří.

Británie se pokusí zbrzdit koronavirus přísnými opatřeními

Evropa

Byl mezi nimi i třiasedmdesátiletý Piers Corbyn, bratr labouristického předsedy Jeremyho Corbyna, který vystupuje jako zapřisáhlý odpůrce opatření. Ten už byl za svou účast na minulém shromáždění mezi těmi, kteří dostali pokutu 10 tisíc liber (zhruba 295 tisíc korun).

Milion Mask March nazývaný někdy též Operation Vendetta je každoroční protestní pochod spojovaný s hackerskou skupinou Anonymous. Ta za svůj symbol používá masku Guye Fawkse, proto se pochod koná 5. listopadu na Den Guye Fawkse, katolíka, který se pokusil vyhodit do povětří britský parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám