Hlavní obsah

Zakladatel WikiLeaks se bojí o život, nevychází ani na balkón domu, kde žije

Jen zřídka vychází na balkón ekvádorské ambasády v Londýně zakladatel serveru WikiLeaks Australan Julian Assange. Důvodem je jeho strach z atentátu, jímž mu údajně hrozí různí lidé.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Assange se v Londýně ukrývá už více než tři roky kvůli švédskému zatykači a obavám, že by mohl být ze Švédska vydán do USA. Australan v interview s magazínem listu The Times hovořil o svém strachu, že bude zavražděn. Nevychází proto ani na balkón a téměř tři roky nebyl na denním světle a čerstvém vzduchu.

"Různí lidé vyhrožovali bombovým útokem a vraždou," tvrdí Assange. Na počátku svého azylu na ekvádorském velvyslanectví přitom z balkónu promlouval ke svým příznivcům.

Assange je ve Švédsku podezřelý ze znásilnění. Případy dalších jeho sexuálních deliktů z roku 2010 už švédská prokuratura tento měsíc kvůli promlčení odložila.

On sám obvinění považuje za záminku, aby mohl být ze Švédska vydán do Spojených států, které ho viní z vyzrazení tajných informací.

Server WikiLeaks založil Assange v roce 2006. Od té doby portál zveřejnil mimo jiné statisíce utajovaných amerických vojenských zpráv a diplomatických depeší.

Reklama

Výběr článků

Načítám