Hlavní obsah

Britská královna si potřásla rukou s bývalým velitelem IRA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast
Aktualizováno

Britská královna Alžběta II. během středeční návštěvy Belfastu podala poprvé veřejně ruku bývalému veliteli Irské republikánské armády (IRA). Potřesení rukou s nynějším náměstkem předsedy vlády Severního Irska Martinem McGuinnessem se pak opakovalo po privátním jednání v městském divadle. Teroristická organizace IRA bojovala za odtržení Severního Irska od Británie, přičemž zemřely tisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Alžběta II. si poprvé potřásla rukou s bývalým šéfem IRA McGuinnessemVideo: Reuters

 
Článek

Historické smíření se uskutečnilo v rámci setkání organizovaných charitou Co-Operation Ireland. Královna nejprve McGuinnessovi podala ruku během soukromého setkání, u něhož nechyběli ani irský prezident Michael D. Higgins či severoirský premiér Peter Robinson. Pak si panovnice s Robinsonovým náměstkem potřásla rukou znovu na veřejnosti.

McGuinness podle stanice BBC vítal královnu ve stejném jazyce jako irského premiéra, tedy v irské gaelštině a nikoliv anglicky.

Mluvčí McGuinnessovy strany Sinn Féin později tlumočil náměstkovu rozpravu s královnou: „Zdůraznil potřebu uznat bolest a utrpení všech obětí konfliktu a jejich rodin“. Podle McGuinnesse je setkání s Alžbětou II. „mocným signálem, že mírový proces si vyžaduje vedení“.

Zabit byl i královnin bratranec

Královna Alžběta II. je s manželem, princem Philipem, na návštěvě Severního Irska u příležitosti 60. výročí jejího panování. Je to teprve první její předem avizovaná návštěva země, dřívějších 19 návštěv se uskutečnilo bez ohlášení.

IRA bojovala od roku 1921 proti dohodě britské vlády s irskou o změně statutu Irska, které mělo být navzdory samostatnosti stále členem Commonwealthu, a později za ukončení britské nadvlády nad Severním Irskem. Jen od počátku 70. let do uzavření příměří si boje mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány vyžádal přes tři tisíce mrtvých. Mezi oběťmi byl i bratranec královny Alžběty II.

S příměřím, na které Irská republikánská armáda přistoupila v roce 1998, ale nesouhlasí organizace Pravá IRA, která od té doby stála za několika pumovými hrozbami a přihlásila se i k vraždě.

Reklama

Výběr článků

Načítám