Hlavní obsah

Británie může převzít některé zásady islámského práva, řekl nejvyšší soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Principy islámského zákona šaría by mohly být použity v některých aspektech britského zákonodárství. Uvedl to nejvyšší soudce Anglie a Walesu lord Phillips ve svém projevu v Muslimském centru na východě Londýna. Zdůraznil však, že v žádném případě není možné, aby v Británii vznikaly islámské tribunály.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší soudce Anglie a Walesu lord Phillips

Článek

Podle jeho názoru není žádný důvod k tomu, aby se principy šaríi nemohly aplikovat při řešení některých případů, svou myšlenku však dále nerozvedl.

V únoru canterburský arcibiskup a primas celé Anglie a Londýna Rowan Williams vyvolal polemiku, když prohlásil, že se zdá být nevyhnutelné zavést ve Velké Británii některé aspekty islámského práva. Podle Williamse mohou být některé části zákona, například pokud jde o manželské či finanční spory, "konstruktivně přizpůsobeny".

Lord Phillips soudí, že není důvod k tomu, aby principy šaríi nebo kteréhokoli jiného náboženského kodexu nemohly být základem pro zprostředkování či alternativní formou řešení sporů. Jasně však prohlásil, že fyzické tresty, jako je bičování nebo kamenování, není možno přijmout.

"Není možné uvažovat o fungování takových tribunálů v naší zemi nebo o těch trestech, které se tam aplikují," uvedl.

"Pokud jde o zákon, řídí se osoby, které žijí v této zemi, anglickým a waleským zákonem a podléhají jurisdikci anglických a waleských soudů," zdůraznil lord Phillips.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám