Hlavní obsah

Bouřka v německé vládě: Přidejme našim, žádá Gabriel. Tlachání, odbyl ho Schäuble

Berlín

Požadavek vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela, aby se Německo odklonilo od úsporné politiky a kromě uprchlíků zvýšilo sociální výdaje i na „vlastní obyvatelstvo”, vyvolalo v koaliční vládě roztržku. Ministr financí Wolfgang Schäuble Gabrielův návrh označil za „ubohé tlachání”.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléčka Angela Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel

Článek

Vicekancléř a šéf německé sociální demokracie (SPD) Gabriel v pátek v rozhovoru poskytnutém televizní stanici ZDF uvedl, že tváří v tvář příchodu statisíců uprchlíků do země od občanů stále častěji slýchá větu: „Pro ně děláte všechno, pro nás neděláte nic.” To podle něj vypovídá o velmi nebezpečné atmosféře ve společnosti.

Vyzval proto, aby se vláda odklonila od přísně úsporného kurzu a spustila „nový solidární projekt pro vlastní obyvatelstvo”. Obyčejní lidé musí podle Gabriela vidět, že se nezapomíná ani na jejich potřeby. Vznikat by tak měly podle něj například nové sociální byty či místa v mateřských školách.

Schäuble: Ubohé tlachání!

Gabrielova výzva vyvolala ostrou reakci ministra financí z koaliční CDU Wolfganga Schäubleho, podle nějž jde jen o „ubohé tlachání”.

„Pokud bychom měli uprchlíkům – tedy lidem, kteří jsou ve vážné nouzi – pomáhat jen tehdy, pokud jiní, kteří nejsou v tak vážné nouzi, dostanou totéž nebo více, pak je to ubohé,” uvedl. Zvládnutí krize má podle ministra financí nyní prioritu.

Gabriela zkritizovala i vlivná bavorská poslankyně Křesťanskosociální unie (CSU), která je třetí koaliční stranou v německé vládě, Gerda Hasselfeldtová. „Pan Gabriel hraje nebezpečnou hru, když proti sobě štve uprchlíky a sociálně slabé,” uvedla.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Podle předních politiků SPD ale Schäublemu nejde o nic jiného než o to, aby udržel vyrovnaný rozpočet. A to jedině je prý „ubohé”.

Pokud bychom měli uprchlíkům – tedy lidem, kteří jsou ve vážné nouzi – pomáhat jen tehdy, pokud jiní, kteří nejsou v tak vážné nouzi, dostanou totéž nebo více, pak je to ubohé
Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Na stranu svého stranického předsedy Gabriela se s obdobným požadavkem v neděli postavil například i sociálnědemokratický premiér Dolního Saska Stephan Weil. Sociální výdaje pro nejchudší by podle něj posílily soudržnost společnosti.

„Co je důležitější: lidé v naší zemi, nebo vyrovnaný rozpočet?” připojil se ke kritice Schäubla i ministr spravedlnosti za SPD Heiko Maas.

Napětí vyvolávají i nadcházející volby

Kromě napětí kvůli migrační krizi komplikují vztahy koaličních partnerů ve spolkové vládě také nadcházející volby, které se budou ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko, Porýní-Falc a Sasko-Anhaltsko konat již 13. března.

Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), která by mohla například v Sasku-Anhaltsku získat až 17 procent hlasů, podle mnohých analytiků těží hlavně ze zklamání někdejších voličů SPD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám