Hlavní obsah

Bouře Ciarán nyní rozsévá zkázu na jihu Evropy. Na svědomí má nejméně 17 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Florencie
Aktualizováno

Nejméně 17 obětí si už v Evropě vyžádala prudká bouře Ciarán. Poté, co živel pustošil západ kontinentu, přesunul se jihovýchodním směrem. Nejhůře zasaženo bylo italské Toskánsko, kde zemřelo nejméně šest lidí. Několik lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.

Záplavy v Toskánsku postihly město PratoVideo: Reuters

 
Článek

V Itálii je nejhorší situace ve městě Montemurlo na sever od Florencie, kde je několik mrtvých. Největší škody tak v pátek hlásila provincie Prato na severu Toskánska, dopady špatného počasí však pocítily i další části regionu.

Mezi oběťmi v Toskánsku jsou podle médií 85letý muž, který byl nalezen mrtvý v zaplaveném přízemí svého domu v Montemurlu poblíž města Prato severně od Florencie, a 84letá žena, jež zemřela ve stejné obci, když se pokoušela dostat vodu ze svého domu. Třetí oběť je hlášena z Rosignana poblíž přístavního města Livorno. Muž zemřel při evakuaci domu s pečovatelskou službou.

Mrtví jsou i manželé, jejichž automobil smetl mezi obcemi Lamporecchio a Vinci proud vody a bahna. Jako oběť bouře označuje deník Corriere della Sera i 28letou ženu, která v pátek dopoledne zkolabovala a zemřela. Podle ostatních médiích ale toto úmrtí přímo nesouvisí s bouří.

Bouře Ciarán nečekaně zesílila. Mrtvé hlásí z Bavorska, Belgie či Nizozemska

Evropa

Čtyři mrtvé v souvislosti s bouří Ciarán hlásí Portugalsko. Na pláži ve městě Santa Cruz, které se nachází na sever od Lisabonu, dnes ztroskotala kvůli špatným povětrnostním podmínkám plachetnice, která plula pod dánskou vlajkou. Všichni čtyři členové posádky zemřeli. Podle místních úřadů nejsou informace, že by byl na lodi někdo další.

V Toskánsku stav nouze

„Naše zahrada prostě zmizela, vzala ji voda. Za půl hodiny bylo všechno pryč. (…) Ani při povodni v roce 1966 to takhle nevypadalo,“ popsal manželský pár listu La Repubblica spoušť, kterou velká voda v noci na pátek napáchala na jeho majetku v lokalitě Campi Bisenzio na předměstí Florencie.

Zvlášť silně byla v Toskánsku zasažena provincie Prato na severu turisty vyhledávaného regionu, konkrétně obce Campi Bisenzio, Prato a Quarrata. „Ještě nikdy jsme nezaznamenali během tak mála minut tolik deště,“ napsal na síti X předseda regionální vlády Eugenio Giani, který zároveň v regionu vyhlásil stav nouze.

Při pohledu z ptačí perspektivy vypadá oblast nedaleko Florencie jako jezerní krajina, poznamenala DPA, jejíž přirovnání potvrzují i záběry z dronů. Déšť už sice polevil, ale zásahovým jednotkám při odstraňování následků bouře a pátrání po pohřešovaných komplikuje práci silný vítr. Asi 40 tisíc lidí je bez elektřiny, toskánský guvernér vyhlásil stav nouze.

Obavy vzbuzuje řeka Arno, která protéká historickým centrem Florencie a v minulosti se tam mnohokrát vylila z břehů. V roce 1966 si taková povodeň vyžádala 101 životů a obří materiální škody. Podle předpovědi italských hydrologů by Arno mělo kulminovat kolem pátečního poledne.

Pod vodou je i Caorle

Řeky a potoky se vylily z břehů i v Benátsku a Furlandsku-Julském Benátsku na severovýchodě Itálie. Pod vodou se ocitlo například oblíbené přímořské letovisko Caorle, kde záplavu způsobila řeka Livenza.

Během pátečního odpoledne a v noci na sobotu by se oblast nejintenzivnějších srážek měla přesunout nad Balkánský poloostrov. Mimořádně vysoké úhrny deště se předpokládají na západním návětří balkánských pohoří v Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře a Albánii. Nadále má silně pršet také na atlantském pobřeží Francie a severozápadního Španělska.

Česko zasáhnou vydatné deště, varovali meteorologové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám