Hlavní obsah

Česko zasáhnou vydatné deště, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V horských oblastech na severovýchodě Česka bude v pátek a v noci na sobotu vydatně pršet, vydal výstrahu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na nejvyšších místech může i sněžit. U řek, které odvodňují tyto horské oblasti, se mohou mírně zvednout hladiny řek.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 3. 11. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Během dnešního dne a části noci na zítřek očekáváme v Orlických horách, v pohoří Králického Sněžníku, v Rychlebských horách a  Jeseníkách i vydatnější srážky s celkovým úhrnem místy přes 50mm/24 h (včetně již spadlých),“ varují meteorologové na sociální síti X.

V nejvyšších místech těchto pohoří může dokonce sněžit.

Zároveň odborníci varují, že v důsledku vydatnějších srážek se mohou zvednout hladiny řek, které odvodňují toky v horské oblasti na severovýchodě území. Dosáhnout mohou na první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity.

Výstraha na vydatný déšť platí od pátečního rána do sobotních 3 hodin v noci pro regiony Dobruška a Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji, Králíky a Žamberk v Pardubickém kraji, Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji a okolí Bruntálu, Krnova a Rýmařova v Moravskoslezském kraji.

Povodňová bdělost, která se týká ještě území kolem Lanškrouna, Moravské Třebové, Mohelnice a Zábřehu, platí do sobotních 10 hodin ráno.

Teploty by v pátek na celém území měly vystoupit jen na 6 až 10 °C. V sobotu by mělo být jasněji, v neděli se na některých místech Česka vrátí déšť. O víkendu by se teploty měly pohybovat kolem 10 °C.

Bouře Ciarán dorazila do Evropy a hned zabíjela. Vítr dosahuje až 207 km/h

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám