Hlavní obsah

Blíží se čas opustit EU, prohlásil Orbán za zavřenými dveřmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do roku 2030 se eurozóna a možná i Evropská unie rozpadnou a do stejného data se země visegrádské čtyřky stanou čistým přispěvatelem do evropského rozpočtu, takže bude nezbytné přehodnotit členství Maďarska v Evropské unii. Tato slova měl přednést maďarský premiér Viktor Orbán na uzavřeném setkání špiček vládní strany FIDESZ v obci Kötcse.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

S odvoláním se na Rádio Svobodná Evropa publikovala maďarská média některé pasáže z projevu, v němž měl předseda maďarské vlády avizovat podzimní hlasování Maďarska proti prodlužování protiruských sankcí.

„Doufám, že nás v tomto kroku podpoří Itálie, kde by po zářijových volbách měla být sestavena nová vláda,“ měl říct Orbán.

Podle maďarského premiéra mohla být válka na Ukrajině pouze lokální, ale Západ z ní udělal válku globální a na protiruské sankce teď doplácí celá Evropa.

Maďarsko už není demokracie, shodli se europoslanci

Zahraniční

„Sankcemi se Evropa střelila do vlastní nohy, protože v důsledku může energetická krize zastavit až 40 procent evropského průmyslu,“ měl konstatovat předseda maďarské vlády.

Orbán měl poznamenat, že válka může pokračovat do konce desetiletí a Ukrajina by mohla přijít o třetinu až polovinu svého území.

Muslimská většina v evropských městech?

Předseda maďarské vlády konstatoval, že v roce 2040 bude většina obyvatel francouzských měst muslimského původu, a totéž se může stát i v dalších velkých evropských městech, dokonce i v hlavních městech.

„V takovém případě musíme přehodnotit vztahy s těmito hlavními městy. Vždyť nakolik můžeme nazývat tyto země evropskými, když v některých městech budou Evropané v menšině,“ měl dumat Orbán.

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů EU

Ekonomika

Maďarský premiér věří, že do té doby bude visegrádská čtyřka silným mocenským centrem. Přiznal, že v důsledku války na Ukrajině je momentálně visegrádská spolupráce v krizi, to se však může změnit. Liberální bratislavské a pražské vedení označil za „rozkolísané“.

„Zanedlouho může být v obou státech taková vláda, s níž FIDESZ dokáže spolupracovat,“ řekl Orbán podle Svobodné Evropy.

Měl také vyjádřit přesvědčení, že nová generace politiků FIDESZ bude připravena udržet stranu u moci třeba až do roku 2060.

Reklama

Výběr článků

Načítám